Vaniljekranse

Vaniljekranse er en klassik dansk julesmåkage der stammer fra omkring 1840’erne

Vaniljekranse

  Cirka 150 stk

 45 minutter

Ingredienser

  • 500 gram hvedemel
  • 1/2 tsk hjortetaksalt
  • 1/4 tsk salt
  • 400 gram smør
  • 1 vanillestang
  • 300 gram rørsukker
  • 125 gram smuttede mandler
  • 1 æg

Fremgangsmåde

  1. Sigt mel, hjortetakssalt og salt i en stor skål.
  2. Hak smørret i med en skarp kniv. Derefter smuldres det mellem fingrene til en grynet masse.
  3. Vanillestængerne flækkes på langs og kornene skrabes ud. De blandes med sukkeret, som derefter kommes i skålen med mel og smør.
  4. Mandlerne hakkes fint med en kniv elleri minicopper og blandes herefter i dejen.
  5. Dejen samles med et æg. Ælt til den får en konsistens som marcipan.
  6. Kom dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl 12mm, og sprøjt den straks ud i kranse med en diameter på cirka. 5 – 6 cm på en bageplade med bagepapir. Husk at holde afstand i mellem så de ikke flyder sammen under bagningen.
  7. Bages på næstøverste rille i en forvarmet ovn 225 grader C alm. ovn i 6-8 min, til de er gyldne.
  8. Afkøles på rist, lægges i kagedåse med en flækket vanillestang uden korn.