Vaniljekranse er en klassik dansk julesmåkage der stammer fra omkring 1840’erne
Vaniljekranse
Cirka 150 stk
45 minutter
Ingredienser
- 500 gram hvedemel
- 1/2 tsk hjortetaksalt
- 1/4 tsk salt
- 400 gram smør
- 1 vanillestang
- 300 gram rørsukker
- 125 gram smuttede mandler
- 1 æg
Fremgangsmåde
- Sigt mel, hjortetakssalt og salt i en stor skål.
- Hak smørret i med en skarp kniv. Derefter smuldres det mellem fingrene til en grynet masse.
- Vanillestængerne flækkes på langs og kornene skrabes ud. De blandes med sukkeret, som derefter kommes i skålen med mel og smør.
- Mandlerne hakkes fint med en kniv elleri minicopper og blandes herefter i dejen.
- Dejen samles med et æg. Ælt til den får en konsistens som marcipan.
- Kom dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl 12mm, og sprøjt den straks ud i kranse med en diameter på cirka. 5 – 6 cm på en bageplade med bagepapir. Husk at holde afstand i mellem så de ikke flyder sammen under bagningen.
- Bages på næstøverste rille i en forvarmet ovn 225 grader C alm. ovn i 6-8 min, til de er gyldne.
- Afkøles på rist, lægges i kagedåse med en flækket vanillestang uden korn.