Når vi taler om ernæringsmæssige skurke, er der ofte en kamp mellem mættet fedt og tilsat sukker. Men det har ikke altid været tilfældet.

For omkring 50 år siden, ifølge nyligt offentliggjorte historiske dokumenter, betalte sukkerindustrien hemmeligt forskere for at nedtone forbindelsen mellem sukker og hjertesygdomme og gav skylden til mættet fedt.

Folk er ved at indse, hvilken kraft som bliver udøvet af mad industrien. Mættet fedt var bestemt den dårlige fyr i årtier, mens sukker ikke blev gennemgået indtil for relativt nylig.

Så hvis vi ser tilbage, hvem havde ret? Hvad er værst, tilsat sukker eller mættet fedt?

Mættet fedt

Mættet fedt findes naturligt i mange fødevarer, især i kød og mejeriprodukter, samt i noget bagværk og stegte fødevarer.

Den største bekymring med mættet fedt har været linket til kolesterol og hjertesygdomme. Men i de senere år, har der været modstridende oplysninger omkring den rolle mættet fedt kan eller ikke kan spille i hjertesygdomme og kolesterol.

I 2014 i en meta-analyse af 72 publicerede undersøgelser af fedtsyrer, og her fandt man ingen direkte beviser, som støtter at en sænkning af mættet fedt ville sænke hjertesygdomme.

Nogle forskere har fundet disse konklusioner misvisende, og nogle undersøgelser siden har styrket tidligere forbindelser mellem mættet fedt og hjerte problemer.

I årevis har mættet fedt været forbundet med at hæve LDL (dårligt) kolesterol, hvilket øger dine chancer for at udvikle hjertesygdomme. Selvom nogle anmeldelser sætter spørgsmålstegn af disse undersøgelser anbefaler American Heart Association stadig, at begrænse indtaget af mættet fedt, da de siger det hæve din risiko for hjertesygdomme.

Organisationen anbefaler at udskifte mættendefedt og transfedt, med sundere enkeltumættet og flerumættet fedt i stedet.

Sukker tilsat i fødevarer

Sukkeret i fødevarer og drikkevarer kan være naturligt forekommende – ligesom i frugt og grøntsager – eller tilsættes under forarbejdning eller tilberedning. For meget tilsat sukker har en række potentielle sundhedsmæssige betænkeligheder. Blandt andet vægtøgning og dårlig ernæring.

Alle fødevarer kan bidrage til vægtøgning og fedme, hvis du spiser for meget generelt. Men ofte, vil sundhedseksperter gerne skyde skylden på “tomme” kalorier i sukker, fordi de er blottet for fiber, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

The American Heart Association anbefaler, at kvinder får mindre end 100 kalorier af tilsat sukker per dag (ca. 6 teskefulde) og mænd forbruge mindre end 150 om dagen (ca. 9 teskefulde).

Sukkerholdige fødevarer og drikkevarer kan betyde dårlig ernæring. Hvis du drikker en masse sodavand for eksempel, er du mere tilbøjelig til at springe vandet over. Det samme gælder for kosten, hvis du fylder dig med kager og søde snacks, ignorere din krop de sundere fødevarer.

Kolesterol

Forskere mener, at der kan være en sammenhæng mellem sukker og usund kolesterol. En 2010 undersøgelse viste, at folk, der spiste store mængder tilsat sukker havde højt blod triglyceridniveauer og lave HDL (gode) kolesterol. Denne undersøgelse blev offentliggjort i Journal of American Medical Association, og viste også at spiser man en masse sukker, forøges chancerne for at få lavt HDL-kolesterol med mere end tre gange. De mennesker, som indtog mindst sukker havde de højeste HDL ( gode)niveauer og de laveste triglyceridniveauer.

Hjerte sygdomme

Spiser man en masse sukker kan det øge din risiko for at dø af hjertesygdomme, ifølge en undersøgelse fra 2014. Forskerne fandt, at folk over en periode på 15 år, der indtog 25 procent eller mere af deres daglige kalorier som sukker, havde mere end to gange så stor sandsynlighed for at dø af hjertesygdomme som dem, der indtog mindre end 10 procent tilsat sukker i deres kost.

Resultaterne af undersøgelsen, offentliggjort i Journal of American Medical Association, fandt, at oddsene for at dø af hjertesygdom steg med den procentdel af sukker i en kost, uanset nogens alder, køn, aktivitetsniveau eller body mass index (BMI ).

Huller i tænderne

Du har måske hørt, at sukker kan rådne dine tænder i store mængder, og det forårsager huller i tænderne. I en rapport fra 2014, offentliggjort i tidsskriftet BMC Public Health tyder på, at sukker er den eneste årsag til huller i tænderne. “Kun 2% af folk i alle aldre, der bor i Nigeria havde huller i tænderne, da deres kost næsten ingen sukker indeholdt. Dette er i skarp kontrast til USA, hvor 92% af voksne har oplevet huller i tænderne.”

Forfatteren til denne undersøgelse Aubrey Sheiham, emeritus professor i Dental Public Health ved University College London, sagde i en erklæring.

“Så hvad er svaret på dette store spørgsmål? Desværre ingen, der er ikke et sort-hvid svar, men mådehold i alle ting er en god tommelfingerregel”.

Forfatter: Redaktionen på ecolove

Kilde: mother nature network