Triclosan er et antiseptisk kemikalie, som anvendes i en bred vifte af forbrugerprodukter. På trods af den omsiggribende brug af dette kemikalie, er der stadig en nagende bekymring om dets potentielle skadelige skadevirkninger, især på børn.

Hvad mange mennesker ikke indser, er at selvom du spytter tandpastaen ud, så bevæger triclosan og andre farlige kemikalier som fluor, sig fra slimhinderne under tungen videre til dit blodkredsløb.

Så hvis det befinder sig i din mund, så drikker du det helt bogstaveligt.

Hvorfor er triclosan egentlig så farligt?

Forskning har vist, at triclosan kan ændre hormonreguleringen og forstyrre fosterets udvikling. En øget kræftrisiko kan være resultatet.

I 2010 forbød EU triclosan i materiale, der kommer i kontakt med fødevarer.

De fleste andre tandpastamærker såsom Aquafresh og Crest har fjernet triclosan fra deres tandpasta.

Andre farlige kemikalier, du skal være på vagt overfor i din tandpasta

Der er også andre kemikalier i din tandpasta, som gør mere skade end gavn. Fluor er en af de åbenlyse.

Tandpasta eller børnetandpasta. Lige meget hvilken du bruger til ungerne, er det en god ide at begrænse mængden af tandpasta på børsten til de helt små.

  • Brug maksimalt en daglig mængde tandpasta svarende til barnets lillefingernegl.
  • Lær børnene at spytte overskydende tandpasta ud, når de er store nok til det.

Desuden indeholder mange tandpastaer overfladeaktive stoffer såsom sodium (på dansk: natrium) laureth sulfate (SLS/NLS), også kaldet sodium lauryl ether sulfate (SLES).

Overfladeaktive stoffer er kemikalier, som giver skumdannelse i tandpastaen. De bruges også som malingsfjernere og findes ofte i hudplejeprodukter, især i shampoo og sæbe.

Børn skal alligevel ikke indtage fluorid fra tandpasta i for store mængder.

Fluorid i for store mængder kan blandt andet give såkaldt fluorose. Det er en forstyrrelse i dannelsen af emalje på tænderne. Denne kan give skader på tandemaljen i tænderne, som børnene udvikler de første 8 år.

Tandpasta er ikke farligt for børn at synke eller komme til at spise i små mængder, så længe indholdet i tandpastaen overholder grænseværdien på 0,15 gram fluorid per 100 gram tandpasta. Det vurderer EU’s videnskabelige komité.

Tip:

Der er godt nyt, for irske forskere har fundet frem til, at kokosolie kan være yderst effektivt i forebyggelsen af huller i tænderne. Almindelig uraffineret kokosolie med enzymer kunne stoppe udviklingen af caries og modvirke svamp i mundhulen. Så måske vil vi opleve at kunne anvende Jomfrukokosolie som tandpasta? Det er et naturligt og sundt produkt uden tilsat kemi, så det vil være helt fantastisk, hvis det blev anerkendt.

Opskrift: Hjemmelavet tandpasta

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Forbrugerrådet Tænk / Mad for livet