Desværre er der ingen effektive måder at bortskaffe plastikprodukter fremstillet med syntetiske polymerer på, så de ender med at forurene, hvilket er en byrde for naturen.

Selvom genbrug og genanvendelse af plastik til nye produkter kan løse  noget af problemet, er der meget plastik, der ikke kan genbruges, og samtidig er håndteringen af plastaffald en belastning for vores miljø. Genbrug er derfor langt fra en holdbar løsning. I stedet findes der massere af alternative løsninger til emballage og plastik produkter.

Her på ecolove har jeg i flere år haft fokus på alternative løsninger til emballage samt plastik, og skrevet en del artikler om emnet. Læs disse 2 artikler, og find flere via søge funktionen.

PLASTIK FREMSTILLET AF KARTOFFELSTIVELSE

ENGANGSPLASTIK BLIVER ERSTATTET AF BIONEDBRYDELIGE OG KOMPOSTERBARE MATERIALER 

Mange vælger at gå zero-waste eller gå plastik fri ved at vælge produkter, der kommer i genanvendelige, genopfyldelige beholdere, hvilket jeg vil mene er vejen frem. Der er massere af innovative og dygtige virksomheder som producere produkter fra naturen, hvor både produkt og det visuelle look er helt i top.

Det meste  plastik vil tage op til 1000 år at nedbryde, når man bruger processer som kemisk, termisk, fotooxidation og bionedbrydning. Plast har ikke eksisteret længe nok til, at vi kan vide det med sikkerhed, og dem, der opfandt plastik, vil for længst være væk, hvilket gør det til fremtidige generationers problem.

plastikaffald-ecolove
Svamp der spiser plastik kan være med til at gøre en forskel på problemet

Forskere har opdaget, at mikroorganismer kan spille en vigtig rolle i at befri planeten for affaldsplast, da over 90 slægter af bakterier, svampe og actinomyceter har evnen til at nedbryde plastik.

Myceliet af Pestalotiopsis microspora kan spise plastikprodukter som sin primære fødekilde, og overleve uden luft eller lys. Dette gør den til en fantastisk svamp ti at rense plastik væk på vores lossepladser og i miljøet.

Hvad er denne plastik spisende svamp?

Studerende fra Yale University opdagede en svampeart, der kan spise plastik. Svampen, kaldet Pestalotiopsis microspore, kommer fra Amazonas regnskov. Forbløffende nok kan disse svampe overleve på plastik alene. Svampene forbruger polyurethan og omdanner det til organisk stof. Denne plastikspisende svamp kan også leve uden ilt – hvilket gør den til den perfekte kandidat til at rydde op på lossepladser og i vort miljø.

Ved at løse to af Jordens mest presserende problemer – plastikforurening og fødevaremangel – kan nogle plastikspisende svampe også være spiselige.

En undersøgelse foretaget af Katharina Unger fra Utrecht University viste, at Amazonas svamp ikke er den eneste, der kan spise plastik. Nogle andre almindelige svampearter som østerssvampen, som er spiselig, kan også fortærre plastik. Unger hævder, at når svampen har spist alt op, er der ingen plastik tilbage i svampen, og den smager “sødt med duften af anis eller lakrids”.

Unger opfandt en enhed kaldet “Fungi Mutarium”, der kan dyrke disse spiselige plastikspisende svampe. Det er en prototype af et plastik-spisesvampe-genbrugssæt.

Afslutningsvis

Det er godt at vide, at forskere arbejder på miljøvenlige måder at håndtere plastikforurening på. Ethvert menneske, der bruger plastik, er en del af problemet; om vi kan lide at indrømme det eller ej. Så bør vi også være en del af løsningen.

Uanset om du vælger at reducere, genbruge eller up-cycle (som f.eks. at bruge genanvendelige indkøbsposer), eller om du vælger at investere i nogle plastikspisende svampe, er hvert lille skridt mod plastikforurening et skridt i den rigtige retning.

Kilde:

Intelligentliving.co

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk