Kroppen har brug for omega-6-fedtsyrer, men vi skal skrue kraftigt ned for indtaget af dem, hvis inflammationstilstandene skal væk. Det samme gælder forbyggelsen af dem. Det gøres ved at spise rå, sunde råvarer i stedet for præfabrikeret mad med fokus på grøntsager, friske krydderurter, nødder, mandler, bær, frugt, fisk, skaldyr, fuldkornsprodukter og sunde, koldpresset olier fra hørfrø, oliven eller rapsolie.
Rå kakao og antiinflammatoriske urter og krydderier mindsker serie 2 prostaglandin-produktionen. Kød kan spises med måde. Kosten kan med fordel suppleres med et fiskeolieproduktog husk også en masse motion.
Fakta
Omega-3-fedtsyrer
Hvis den sidste dobbeltbinding i en fedtsyre sidder ved det tredje sidste kulstof-atom i kæden, kalder man fedtsyren for en Omega-3-fedtsyre (w3-fedtsyre eller (n-3)-fedtsyre).
Der er navnlig tre Omega-3-fedtsyrer, der har betydning. Det er alfa-linolensyre , EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). Alfa-linolensyre findes i blandt andet rapsolie og soyaolie.
EPA og DHA findes fortrinsvis i fede fisk såsom laks, ørred, makrel og sild samt i torskelevertran.
Omega-6-fedtsyrer
Hvis den sidste dobbeltbinding i en fedtsyre sidder ved det sjette sidste kulstof-atom i kæden, kalder man fedtsyren for en Omega-6-fedtsyre (w6-fedtsyre eller (n-6)-fedtsyre).
Af Omega-6-fedtsyrer har navnlig to betydning. Det er linolsyre, der findes i foreksempel planteolier, og arachidonsyre, der mest findes i kød.
Hvad er Omega-9-fedtsyrer?
Oliesyre er en mono-umættet Omega-9-fedtsyre, der især findes i olivenolie og rapsolie.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: sund-forskning.dk