Sorte bønner stammer oprindeligt fra Asien, men er i dag en populær afgrøde i det sydlige USA, hvor bønnerne især bruges i soul food. Modsat meget kød har bønnerne til gengæld kun 0,9 g fedt pr. 100 g, og med 16 g kostfibre pr. 100 g, er bønnerne svære at slå af pinden som en superfood.
Sorte bønner med sød kartoffelmos
2 personer
15 min. tilberedning & 1 time kogetid
Ingredienser
Kartoffelmos:
- 3 mellemstore søde kartofler skrællet og skåret i små terninger
- 1 tsk havsalt
- Tvist friskkværnet peber
- 3 spsk ernæringsgær
- 2 spsk plantebaseret yoghurt – Jeg brugte kokosnød
- 1 spsk fuldkorn sennep
Sorte bønner:
- 1 porre vasket, skåret i skiver
- 1 spsk olivenolie
- 3 fed hvidløg skåret i skiver
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 spsk røget paprika
- 1 courgette, skåret i terninger
- 4 svampe, skåret i skiver
- 500 g cherrytomater, hakket i tern
- 1 dåse cannelloni bønner, drænet
- 1 dåse sorte bønner, drænet
- 1 spsk sojasovs / tamari
- 1/2 tsk havsaltflager
- Twist sort peber
Toppings:
- Plantebaseret yoghurt
- Friske urter – koriander, mynte, timian
Fremgangsmåde
Kartoffelmos:
- Kom de søde kartoffel tern i en medium gryde med kogende vand med en knivspids salt. Kog i ca. 10 minutter, indtil de er blød. Lad afkøle lidt, og dræn derefter kartoflerne.
- Føj dem til en foodprocessor med de andre ingredienser og blitz til en cremet mos.
Sorte bønner:
- Tilsæt neutralkokosolie og porre i en sauterpande og steg forsigtigt på svag varme i ca. 8-10 minutter, indtil porerne er bløde og brunet.
- Tilsæt hvidløg og krydderier og steg i 30 sek. mere.
- Tilsæt nu courgetter, svampe og steg i 2-3 minutter.
- Tilsæt tomaterne, og lad dem koge ind et par minutter, indtil de går i stykker.
- Tilføj nu bønner og de resterende ingredienser og koge i 10 minutter.
Anretning:
Top kartoffelmosen med bønnerne og tilsæt derefter plantebaseret yoghurt og friske urter på toppen.