Det er ikke alt rugbrød, der er så sundt, som man skulle tro. Hvis du går efter fuldkornslogoet, er du på rette vej.
Der er mange forskellige slags brød at vælge imellem, når man er ude og handle ind. Men der er stor tvivl omkring, hvad man skal vælge, hvis man både ønsker et sundt og smagsfuldt rugbrød. Det er en fordel at vælge økologisk, for at skåne sine krop, drikkevandet og naturen for sprøjtemidler.
Her seks gode råd fra DR
- Hold øje med Nøglehullet, som er tydelig på pakken. Nøglehullet garanterer, at brødet indeholder minimum halvtreds procent fuldkorn. Derudover garanterer logoet også, at en række krav om indhold af fibre, salt, sukker og fedt bliver overholdt. Derfor er Nøglehullet et sundere valg.
- Kig efter Fuldkornsmærket. Dette mærke garanterer, at brødet inderholder minimum halvtreds procent fuldkorn, og minimum seks procent kostfibre/ hundrede gram.
- Tjek næringsindholdet og gå efter højt indhold af kostfibre. Det bedste er, at brødet har et højt indhold. Sørg for, at brødet inderholder naturlige fibre fra melet, og ikke er tilsat fra frugter. Gå minimum efter otte procent kostfibre / hundrede gram.
- Vær opmærksom på mængden af hvedemel. Der er mange brød, som er brune, men i virkeligheden indeholder store dele hvedemel. Læs ingredienserne, og vælg det brød, som har et højt indhold fuldkornsmel som for eksempel rugmel.
- Hvor meget vejer brødet? Gå efter et tungt brød. Et brød, der er bagt af fuldkornsmel, er tungere end mel der er bagt af hvedemel. Du kan sagtens mærke forskel, ved at veje det i hånden.
- Køb gerne økologisk rugbrød for at undgå unødvendige tilsætningsstoffer.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: DR