Måske kender du allerede quinoa – sandsynligheden for at du er stødt på de små frø er ret stor. Brugt i brød, kager, mysli eller bare for sig selv, er de både lækre og rige på næring.
Med en komplet sammensætning af aminosyrer samt et meget højt jernindhold, er quinoa især relevant for dem, der gerne vil leve vegetarisk. Faktisk består quinoa af hele 15 procent protein og er en af de mest potente afgrøder i planteriget. Og så er frøene desuden glutenfri fra naturen.
Ifølge Sven-Erik Jacobsen, som er forsker i plantebaserede proteinkilder på Københavns Universitet, er quinoa nærmest det sundeste planteprodukt der findes. Planten har været dyrket i Sydamerika i mere end 3.000 år, og er så tilpasset det særlige klima i Andesbjergene, at det har været næsten umuligt at dyrke quinoa andre steder.
Men siden 1990’erne har Sven-Erik Jacobsen forsøgt sig med dyrkning af quinoa i Danmark, og med succes. I dag, efter mere end 20 års arbejde, har han sammen med landmænd og andre forskere knækket koden for, hvordan quinoa kan dyrkes i Danmark.
Sidste år fik en af de involverede landmænd den mest succesfulde quinoa-høst nogensinde i Danmark, og hvis produktionen kommer godt i gang, står det økologiske bageri, Aurion, klar til at købe de dansk-dyrkede frø.
I øjeblikket har Sven-Erik Jacobsen registreret tre danske quinoa-sorter hos NaturErhvervsstyrelsen, og så er det spændende at se, om der kommer efterspørgsel efter dansk produceret quinoa.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: http://www.foodculture.dk/produktion/landbrug/2016/quinoadyrkning-kommer-til-danmark