Japanske forskere har opdaget en ny bakterieart, som er i stand til at nedbryde PET – en af de mest anvendte typer plastik i verden. PET, forkortet af polyetylentereftalat, er mest almindeligt anvendt i engangs-flasker, og hvert år produceres hele 50 millioner tons PET globalt.
For at finde frem til den plastik-ædende bakterie, blev der samlet 250 PET-prøver fra en genbrugsstation for plastikflasker. Herefter blev prøverne undersøgt for mikrober, og forskerne gjorde et særligt fund. Kun en enkelt af de mange mikrober, der blev fundet, stod for nedbrydningen af PET – nemlig Ideonella sakaiensis.
Bakterien brugte enzymer til at nedbryde PET, og i processen dannedes et kemikalie.
Dette kemikalie blev nedbrudt yderligere af andre enzymer, og af denne proces fik bakterien kulstof og energi til at vokse og trives.
Forskningen viste, at et fællesskab af Ideonella sakaiensis ville være i stand til at nedbryde PET-film på bare 6 uger, hvis opbevaret ved en konstant temperatur på 29 °C.
PET udgør omkring en sjettedel af de 311 millioner tons plastik, som årligt produceres i verden. Kun lidt over halvdelen af dette bliver sendt til genbrugsstationer, og endnu mindre bliver genanvendt inden det rammer skraldespanden.
Derudover ender en tredjedel af al plastik i vores omgivelser og hvert år ryger 8 millioner tons plastik i havet.
Eksperter vurderer nu, om bakterien er en mulig løsning på det voksende problem med plastik, som ender i naturen og gør skade på vores planet.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: www.independent.co.uk