Traditionen tro i vores lille hjem, og til stor glæde for de mindste i familien er der intet så hyggeligt som at starte julemåneden med at bage et eventyrligt peberkagehus, der både dufter og ser hyggeligt ud.
Her lidt tips:
Tålmodighed og præcision
Faktisk er det ikke så svært at lave sit eget peberkagehus, det kræver bare, at du tager dig tid til at få lavet dejen og få udstukket alle husets dele. Og her er tålmodighed og præcision en dyd, da alle sider skal være lige lange for at få det bedste og mest holdbare peberkagehus. Skabeloner kan findes på nettet lige til at printe ud, eller du kan tegne dine egne skabeloner. Tips til bagning af peberkagehuset Lad alle peberkagehusets dele køle helt af, og vent gerne et par dage inden du begynder at pynte og samle, så kagedelene er helt tørre.
Det er sjovt at pynte et peberkagehus og kun fantasien sætter grænser. Tips til pyntning
Det kan være nemmere at dekorere huset, før du samler det, det giver bedre overblik og arbejdsplads, når fladerne ligger ned.
Den mest holdbare glasur er den, du laver af pasteuriserede æggehvider, flormelis og et stænk af eddike – put eventuelt lidt farvestof i for at skabe endnu mere liv i din pynt.
I stedet for at bruge den hvide glasur til at lime huset sammen med, kan du lave spiseligt lim i form af karamel, du laver af smeltet sukker, til at klistre alle væggene sammen med
Peberkagehus
1 peberkagehus
40 minutter & 3 timer trækketid
Ingredienser
Peberkagedej:
125 g smør
200 g mørk sirup
150 g brun farin
1/2 citron, skallen
1/2 tsk stødt sort peber
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt nelliker
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk lakridspulver
3 tsk kanel
2 tsk natron
1 æg, str. M/L
500 g hvedemel
lidt salt
Øvrige ingredienser:
100 g sukker
200 g flormelis
1,5-2 past. æggehvider
sukkerkrymmel
sukkerperle
andet julet sukker pynt/slik
Fremgangsmåde
Smør, sirup, brun farin og citronskal kommes i en gryde og bringes i kog.
Tag gryden af varmen og tilsæt krydderier og natron, og lad massen køle lidt ned. Sigt melet i en røreskål og kom den lune smørblanding op i, og rør rundt.
Tilsæt æggene og rør dejen glat og homogen.
Stil peberkagedejen på køl i min. 3 timer, men dejen kan også lægge på køl i flere dage.
Udrul dejen på et let drysset melbord og udstik/skær dit ønskede peberkagehus.
Bag delene til huset ved 180 grader varmluft i 5-10 min.
Smelt sukkeret på en pande ved middel varme til en gylden karamel, og brug karamellen til at samle huset med.
Rør flormelis og æggehvider sammen, som du kan dekorere huset med.
Dekorere huset som du ønsker eller kan huske fra din barndom..
Jeg hedder Jullie og jeg står bag ecolove. Jeg har altid følt stærkt for miljøet og den måde vi behandler vores dyr på.
Tilbage i 90 erne begyndte jeg for alvor at købe økologiske produkter, først og fremmest handlede det om sundhed, men i høj grad også om at sende et signal til omverden om at passe bedre på vores dyr samt miljø.
I 2014 besluttede min familie og jeg os for at flytte til udlandet, hvor jeg fik muligheden for at gøre noget ved en livslang drøm; ønsket om at udbrede budskabet om økologi, miljø og bæredygtighed.
ecolove gik i luften januar 2016, efter mere end 1 1/2 års udvikling.
Min mission med ecolove:
Det skal være nemt at finde økologiske samt bæredygtige produkter. Jeg har listet over 300 økologiske & veganske/vegetariske spisesteder, over 1000 økologiske samt bæredygtige butikker og under mad &Vin finder du ligeledes over 900 fødevarebutikker.
Alle er listet så du nemt kan finde dem også via vores kort funktion.