Økologiske køer kan nu blive fodret med mere dansk foder, eftersom der er opstået nye metoder til at høste, behandle og opbevare hjemmedyrket, proteinrigt korn. På den måde kan landmænd spare både penge og klimaet for at købe udenlandske sojabønner fra Asien.

Der bliver snakket meget om, at proteiner er vigtige for os mennesker, men faktisk er proteiner også vigtige for svin, køer og fjerkræ. Videncenteret for Landbrug har udadarbejdet metoder til dyrkning, høst og behandling af hjemmelavet korn, for at fremme den danske produktion af proteinrige økologiske korn til dyrerne.

‘Det er afgørende at økologerne dyrker flere proteinafgrøder, så de er fri for at importere soja fra udlandet. Det er dyrt, og det er mere sikkert at fodre køerne med økologiskfoder, som er dyrket og kontrolleret i Danmark’, siger Arne Munk, økologikonsulent, Videncentret for Landbrug.

Nej tak til soja

Det ser ud til at danske hestebønner kan erstatte sojabønnen som bliver importeret fra Asien. Hestebønner passer bedre til det danske kolde klima, og indeholder også en stor del protein som er godt for dyrerne. 

Processen med at høste foderet kan ske ved at brug af crimpning-metoden som går ud på at samle afgrøder i lange ildtætte poser, som kan ligge på markerne.

‘Men desværre har en del økologer haft problemer med at tilpasse den mængde konserveringsmiddel som de skal bruge i forbindelse med crimpning af kornet for at sikre at foderet kan holde sig. Får de helt styr på processen er der virkelig penge at spare’, siger Finn Strudsholm, økologikonsulent i Videncentret for Landbrug, der i et projekt har undersøgt, hvordan metoden kan blive bedre.

Kilde:

http://www.vfl.dk/Nyheder/oekologiskekoerskalspisemerehjemmedyrketfoder.htm#.VCJrGyuSyRM