For fem år siden konkluderede en stærkt offentliggjort meta-analyse af mere end 200 undersøgelser, at økologisk mad ikke var mere nærende end konventionelt dyrket mad. Siden da har yderligere forskning dog foreslået, at økologiske fødevarer indeholder flere sundhedsmæssige fytokemikalier.
Nu er forskere kommet frem til, at flavonoidniveauer og antioxidantaktivitet i økologiske løg er højere end i konventionelle løg. Deres undersøgelse, i ACS ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry, er det længste løbende studie, der er foretaget for at løse problemet.
Forfatterne foreslår, at de modstridende resultater fra tidligere undersøgelser af fytokemisk indhold af økologiske og konventionelle afgrøder, kunne være en funktion af korte studieperioder og udelukkelse af variabler som vejr.
For at hjælpe med at løse disse faktorer har forskerne foretaget en undersøgelse fra 2009 til 2014 af økologiske (per europæisk standard) og konventionelle “Red Baron” og “Hyskin” -løg, der er rige på flavonoider som quercetin. Nogle undersøgelser tyder på, at disse flavonoider og andre, er gavnlige for mennesker med en række sundhedsforhold.
I løbet af den seksårige undersøgelse bekræftede målinger, at vejret kunne være en faktor i flavonoidindhold, uanset om de blev dyrket under økologiske forhold. f.eks. faldt niveauerne af flavonoler i Red Baron-løg fra 2010, året med de laveste temperaturer, men steg i 2011 og 2014, hvor temperaturen var højere og nedbøren faldt.
Forskerne fandt også, at antioxidantaktiviteten var højere i begge sorter af økologiske løg. Og flavonolerne i økologiske løg var op til 20 procent højere end i konventionelle.
Kilde: American Chemical Society
Forfatter: Redaktionen på ecolove