Langsigtede økologisk dyrkede jordarter udsender 40 procent mindre drivhusgasser per hektar end konventionelt dyrkede jord. Mængden af udledt gas er også lavere per ton udbytte eller – i tilfælde af majsdyrkning – lige. Dette er resultatet af en undersøgelse udført som led i DOK’s langsigtede felteksperiment
Undersøgelsen blev ledet af Dr. Andreas Gattinger, en tidligere FiBL-forsker, som nu er professor ved Giessen Universitet. Resultaterne blev for nylig offentliggjort i onlineudgaven af det videnskabelige tidsskrift “Scientific Reports”.
Landbrug tegner sig for omkring elleve procent af de globale drivhusgasemissioner. Jordemissionerne tegner sig for den største andel – især i form af nitrousoxid. “Mens man tidligere troede, at økologisk dyrkede områder udsender flere drivhusgasser per ton afgrødeudbytte, viser vores undersøgelse et andet billede,” siger Gattinger. “Økologisk landbrug bidrager til lavere klimaændringer”.
Sammenligning af afgrøder siden 1978
Undersøgelsen blev udført af Forskningsinstitutet for Økologisk Landbrug (FiBL) og det schweiziske ekspertcenter for landbrugsforskning Agroscope i DOK-eksperimentet i Therwil (Kanton Basel-Landschaft, Schweiz). I DOK-forsøget er den biodynamiske, økologiske og konventionelle dyrkning af markafgrøder som hvede, kartofler, majs, soja eller kløvergræs blevet sammenlignet siden 1978 på samme sted. Siden 2012 er den vigtigste drivhusgas i landbruget, kvælstofoxid (N2O), blevet bestemt i fem dyrkningssystemer i græs-majs-grønt.
Disse systemer omfattede to økologiske (biodynamiske og økologiske) og to konventionelle (med / uden gødning) landbrugssystemer samt et ubefrugtet styringssystem.
Biodynamisk med de laveste nitrousoxidemissioner:
Resultatet: De økologik dyrkede områder havde omkring 40 procent lavere nitrogenoxidemissioner per hektar end de konventionelt dyrkede marker. Med hensyn til udbytte havde det “biodynamiske” system de laveste nitrousoxidemissioner. Majsudbyttet viste ingen forskel i nitrogenoxidemissioner mellem økologisk og konventionelt landbrug.
“Dette viser, at det ikke kun er afkald på større mængder kemisk gødning, der fører til reducerede emissioner i planteproduktionen, men også målrettet anvendelse af forskellige afgrøderotationer og landbrugsbaserede ændringer som opretholdelse af jordens frugtbarhed i alternative landbrugs systemer, og gylle for at opretholde vigtige jordfunktioner”, fortæller forfatterne. Dette fund understøttes af, at vigtige indikatorer for jordfrugtbarhed som pH-værdi (jordens surhed), organisk materiale i form af kompost og mikro biomasse i jorden, korrelerede negativt med nitrousoxidemissioner.
“Med disse resultater kan landbrug opdræt systemer optimeres med hensyn til deres drivhusgasemissioner”, fortæller forfatterne. Resultaterne af undersøgelsen skal nu overføres til forskellige jordbunde, regioner og dyrkningssystemer gennem yderligere langsigtede undersøgelser.
Arbejdet med undersøgelsen blev støttet af de schweiziske føderale kontorer for miljøet (FOEN) og Agriculture (FOAG), Mercator Foundation Switzerland og Swiss National Science Foundation som led i det nationale forskningsprogram Sustainable Use of Soil som ressource “NRP 68.
Kilde: www.fibl.org
Forfatter: Redaktionen på ecolove