Ny forskning giver os endnu en grund til at droppe de hormonforstyrrende stoffer.
Det anerkendte tidsskrift ”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” har nemlig netop udgivet en ny undersøgelse, som viser en sammenhæng mellem hormonforstyrrende stoffer og hormonrelaterede lidelser hos kvinder.
En række hormonforstyrrende stoffer blev undersøgt, bl.a. DDE og en række nedbrydningsprodukter af ftalatet DEHP. DDE er et biprodukt af pesticidet DDT, som i mange år har været forbudt at anvende i EU. Grundet den lange nedbrydningstid, er biprodukterne dog stadig at finde i naturen.
Stofferne blev undersøgt i relation til to almindeligt forekommende hormonrelaterede lidelser hos kvinder: endometriose samt muskelknuder i livmoderen (fibromer). Af alle kvinder i den fødedygtige alder, lider 5-10 procent af endometriose. Derudover er det omkring halvdelen af alle kvinder, der får muskelknuder inden de når overgangsalderen. Begge lidelser kan gøre det sværere at blive gravid.
Forskningen konkluderer, at hormonforstyrrende stoffer kan bidrage væsentligt til udviklingen af endometriose og fibromer. De to hormonrelaterede sygdomme koster for EU hvert år 1,5 milliarder euro – omkring 10,5 milliarder kroner.
I EU kræves der særlig tilladelse til anvendelsen af DEHP, idet stoffet anderkendes som værende særligt problematisk. I øjeblikket overvejer EU-landende dog, at tillade brugen af DEHP i plastik til en lang række forbrugerprodukter. Denne overvejelse kritiseres stærkt af bl.a. Det Økologiske Råd samt medlemmer af Europa-Parlamentet. Forskerne bag undersøgelsen håber da også, at de nye tal vil lede overvejelsen i en anden retning.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: www.ecocouncil.dk