Langtidsstegt andesteg - til Jul og Mortensaften

And kan tilberedes på flere måder, men skal du være sikker på din and bliver sprød og saftig er langtidsstegning nok den mest sikre.

Husk også at købe en økologisk and; så er du med til at sikre bedre dyrevelfærd. Dyrenes Beskyttelse anbefaler danske ænder. Især de økologiske, fordi de går ude, har adgang til svømmevand og kan snadre løs i græs og grovfoder.

Langtidstegt andesteg - til Jul og Mortensaften

 6 personer

  Forb. tid: 30 minutter + Tilb. tid: 6 timer = 6 1/2 time

Ingredienser

Andesteg

  • 1 And på ca. 3 kg. en fritgående øko. and, der har haft et godt og “langt” liv
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
  • 2-3 rødløg
  • 1 poser svesker

Opskrift: Andesovs

 

Fremgangsmåde

  1. Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  2. Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig – mere end du tror, navnlig indvendig – husk også en god omgang friskkværnet peber
  3. Tænd ovnen på 110-115 grader
  4. Skræl løgene og skær løg og æbler i kvarte
  5. Steg løgene i smør eller andetfedt et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter
  6. Tag det af varmen og lad det køle af – for dine hænders skyld
  7. Stop fyldet i anden
  8. Luk anden grundigt med et par kødnåle – se billede
  9. Steg anden på en rist over en bradepande (se nedenfor) i ovnen i 4-5 timer – er du presset med tid, så giv den 140 grader til du rammer 70-75 grader. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som kan klare det meste
  10. Når anden er færdig lader du den trække i mindst 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtigt ud. (er skinnet ikke sprødt, kan du skrue din ovn over på grill, men pas på du ikke brænder den af)
  11. Fyldet serverer du naturligvis til