I løbet af de sidste 20 år er interessen for yoga seksdoblet, og det viser sig at det især er storbykvinderne, som gør brug af den meditative motionsform. Mænd sammenligner ofte yoga med en strikke- eller bankoklub, og er bange for at blive drillet hvis de forsøger at lave yoga, fordi kvinderne har bedre fysik til denne motionsform, det mener en yoga-træner.
Den typiske yoga-udøver er omkring 45 år gammel, hun bor i en storby og har en længerevarende uddannelse. Værdiundersøgelsen viser, at den typiske yoga-kvinde er en ‘morderne idealist’, der orienterer sig om forandringer samtidig med, at hun har fokus på forskelligheder og indre værdier såsom tolerance, ligestilling, nærhed, altruisme og selvrealisering. Udover at dyrke yoga, så har den typiske yoga-kvinde også andre motions- og forbrændings-interesser. Dette er beskrevet i en undersøgelse om yogaens trivsel, som lige er blevet offentliggjort af Videncenter for Folkeoplysning, det skriver berlingske.
Simon Krohn er uddannet filosof, har udgivet cd’er og bøger om yoga og mindfulness. Han har undervist i over 15 år, og kan godt genkende de oplysninger som den nye undersøgelse viser. Han siger, at yoga-kvinderne ved, at når de har travlt så skal de ikke løbe stærkere – tværtimod.
‘Ja, det overrasker mig på ingen måde. Det er oftest kvinder med et stort overskud, der dyrker yoga. Disse kvinder har overskuddet til at regne ud, at når man har meget travlt og stresser i sit liv, så skal man ikke løbe hurtigere. Tværtimod bør man gå ned i tempo,’ siger Simon Krohn og forklarer de vestliges mænd syn på yoga, som er en østlig motionsform:
‘Mange mænd tænker om yoga, at det nærmere er en strikkeklub end en seriøs motionsform.’
Det er også tydeligt fra tallene, at det oftes er kvinder der dyrker yoga, hvorimod der er meget få mænd der dyrker det. Det viser sig, at kvinder udgør ni ud af tid af yoga-dyrkerne i Danmark. Det samme gælder sport som ridning og gymnastik, hvor kvinderne også dominerer størstedelen af pladserne. Simon Krohn mener, at for at lokke flere mænd til, så skal både yoga-udbydere, yoga-dyrkere og medier ændre den måde, som de taler om motionsformen på. Ellers bliver de danske mænd aldrig fristet til at bevæge sig ned i smertefulde stillinger på et liggeunderlag.
‘Det irriterer mig, at yoga ofte fremstilles på sådan en damebladsagtig facon. Tit illustreres den i reklamer eller artikler med en kvinde, der sidder i lotus-stilling på en strand med en smuk solnedgang i baggrunden. Ofte reduceres yoga også til noget, der hører til som en del af pakken på et well- nessophold. Jeg kan altså godt forstå, hvis mænd føler, at der er lidt langt fra stemningen i et svedlugtende fodbold-omklædningsrum til billedet af dem selv siddende i en kridhvid slåbrok, omgivet af lotusblomster på et spahotel,’ siger Simon Krohn.
Mænd er bange for at blive ydmyget
Simon Krohn har også en teori om, at mænd frygter at blive ydmyget under yoga-undervisningen, da han formentlig vil opleve dette de første par gange. Mænd er nemlig vant til at være de stærkeste og mest korrekte inden for motionsverdenen. Mænd er vant til at være de bedste i mange sportgrene: de kan hoppe højst, kaste længst og løbe hurtigst, fordi mænd naturligt har større og kortere muskler end kvinder. Store og korte muskler, som er ulempen for smidighedsøvelserne som yoga danner baggrund for.
‘Som mand kan man derfor føle sig lidt ydmyget de første gange, fordi pigerne sidder stille og roligt i stillingerne, mens vi sveder og har ondt. Vi skal faktisk arbejde imod vores egen styrker i starten,’ siger Simon Krohn.
Yogalærerens teorier bliver imødekommet af Maja Pilgaard, som er forsker hos Videncenter for Folkeoplysning og medforfatter på den nye undersøgelse af danskernes yoga-tendenser. Ud over fysikken, så mener Maja Pilgaard, at kvinderne har domineret yogaen i Danmark, på grund af den måde som motionsformen kom til landet på.
‘I Danmark vandt yogaen frem som et led af kvindefrigørelsen i 70erne. Det kan have noget at gøre med, at den stadig er låst fast i det miljø,’ siger Maja Pilgaard. Men hun fortæller også, at yoga er meget mere accepteret af mændene i udlandet end i Danmark. Særligt i Los Angeles og på den amerikanske vestkyst, kan man finde mange yoga-tilhængere som er mænd.
‘Der er enkelte ting, der indikerer, at yoga også kan udbrede sig blandt mændene herhjemme, selv om vi endnu ikke kan læse det i de store statistikker. For eksempel har mænd, der dyrker crossfit, fået en forståelse for, at fleksibilitet og balance er vigtigt. Her kan yoga hjælpe dem. Desuden benytter både Manchester United og flere tyske fodboldhold yoga som en del af deres fysiske træning, fordi de har fundet ud af, at øvelserne modvirker skader,’ fortæller Maja Pilgaard.
Yogaens popularitet i Danmark
Generelt set så er interessen for yoga i Danmark vokset markant fra 1993 til 2011. Motionsformen er seksdobbelt over hele landet og dyrkes cirka af hvert 16. dansker.
Det betyder at sporten befinder sig på en 11. plads inden for de mest populære motionsformer i landet. Og på en 7. plads for kvindernes liste.
‘Populariteten er så vild. Og det er så vildt, at den stadig vokser. Jeg og de øvrige undervisere bliver ved med at fortælle hinanden, at nu må kurven da snart knække. Vi var sikre på, at yoga ville lide, da både pilates og siden crossfit blev populære. Men vi har oplevet, at yoga-dyrkere enten vender tilbage til os eller bruger yoga som supplement,’ siger Simon Krohn.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: http://www.b.dk/sundhed/kvinder-elsker-yoga-maend-frygter-ydmygelse