Ved China-Denmark Organic Symposium i Shanghai var Økologisk Landsforening, Fødevarestyrelsen, Arla og Friland inviteret til at fortælle om de danske økologiske erfaringer, hvilke kineserne er meget interesserede i. Kinas økologiske marked stiger nemlig for tiden med 5-10 procent.
Fødevarestyrelsen, Økologisk Landsforening, Arla og Friland var i sidste uge inviteret op til talerstolen i Shanghai, Kina, for at fremlægge omkring dansk økologi. Der var 120 repræsentanter fra certificeringsorganer, importører og myndigheder til stede for at høre de danske erfaringer ved China-Denmark Organic Symposium. Det var initiativet fra den danske ambassade og de kinesiske myndigheder der sammen fik rejst den økologiske dag imellem Danmark og Kina på benene.
Kina er meget interesseret i Danmarks erfaringer inden for økologi, og det ser ud til at der er en stor samarbejdspartner på vej inden for industrien.
‘Kineserne anerkender i høj grad vores økologiske frontløberrolle og vil meget gerne samarbejde med os om at fremme den økologiske tankegang i Kina. Symposiet var netop en mulighed for at sætte et dansk fingeraftryk på den udvikling,’ siger statskonsulent ved den danske ambassade i Beijing, Marie Louise Flach de Neergaard.
Udover et samarbejde og mulighed for et dansk fingeraftryk på Kinas økologiske fremgang, kunne Eksport Manager Helene Birk, som repræsenterede Økologisk Landsforening, se en stor interesse for den danske økologiske traditioner.
‘Der er ingen tvivl om, at kineserne finder vores lange traditioner med økologi, vores statskontrollerede økologimærke og den danske regerings målsætning om 60 procent økologi i offentlige køkkener meget interessant og inspirerende,’ fortæller hun.
De danske økologiske virksomheder kan eksportere til Kina
Eftersom det kinesiske økologiske marked har en stigning på 5-10 procent, er der gode muligheder for at de danske økologiske virksomheder kan eksportere sine varer dertil.
‘Danmark er kendt for høj fødevarekvalitet og fødevaresikkerhed, og det er den voksende middelklasse i Kina villig til at betale ekstra for. Under symposiet tegnede Arla og Friland netop et tydeligt billede af danske økologiske virksomheder, der arbejder professionelt og innovativt og har styr på kontrollen,’ siger Helene Birk.
Derudover vurderer hun, at økologieksporten fra Danmark til Kina vil komme til at udgøre op omkring 10 procent af Danmarks samlede økologiske eksport i år 2020. Men undervejs vil der stadig være mange ressourcekrævende udfordringer i takt med at eksportere den danske økologi til det kinesiske marked, de danske varer vil nemlig i den sammenhæng have brug for fortoldning og særlige certificeringsordninger.
‘De store virksomheder baner nu vejen og gør sig erfaringer. Dem deler de heldigvis gerne med mindre og mellemstore virksomheder, der overvejer at give sig i kast med markedet,’ forklarer Helene Birk.
Kilde:
http://www.okologi.dk/aktuelt/nyheder/2014/2014/nov/kinesere-inspireres-af-dansk-oekologi.aspx