Danskerne frygter kartoflen efter rygter om, at den er fedende. Men det holder ikke! Tværtimod mætter den, er fedtfattig og er kilde til livsvigtige stoffer
Kartofler er en nærende, sund fødevare, der har et rigt indhold af vitamin A, C, & B-kompleks og mineraler som mangan, jern, magnesium, kobber og kalium. Kartofler indeholder en antioxidant kaldet quercetin, som har anti-kræft og hjerte-beskyttende egenskaber samt en lagring protein kaldet patatin, som har vist sig at udstille aktivitet imod sygdomsfremkaldende frie radikaler.
Kartofler er en glimrende kilde til B6, et vitamin, der er afgørende for dannelsen af næsten alle nye celle i kroppen. Vitamin B6 er også et afgørende element for det neurologiske system og for oprettelsen af aminer, som er neurotransmittere, der sender meddelelser fra en nerve til den næste. Dette gør kartofler til en vigtig fødevare for dem, der er tunge tænkere og de der er ved at komme sig fra stress og binyretræthed. De er også særligt gavnligt for depression, søvnløshed, søvnforstyrrelser, hjerne tåge og stressrelaterede sygdomme.
Kartofler er også kendt for at være god til at fremme hjerte-kar-sundhed og er meget gavnligt til at reducere risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde, aterosklerose/åreforkalkning og KOL. Kartofler, i sig selv er stort set fedtfri og pakket med kostfibre, som hjælper med at forebygge forstoppelse og beskytte tarm polypper og kræft. Deres høje fiberindhold hjælper også med at sænke blod LDL kolesterol og holde blodsukkeret stabilt og inden for normalområdet.
Friske rå kartofler er en rig kilde til C vitamin, enzymer, mineraler og antibiotiske egenskaber og kan juices sammen med friske tomater, citroner eller andre grøntsager for yderligere sundhedsfordele.
Kartofler indeholder også meget glukose som forsyner leveren, som er præcis det som leveren er afhængig af for at holde sig stærk. Glukosen hjælper også med at opbygge det glykogen lager som er den ressource der beskytter os mod blodsukker problemer, vægtøgning, fedt-lever og beskidt blod syndrom. Kartofler holder leveren grounded og stabil som giver os en god forfatning
Kartofler er en af de mest antivirale fødevarer vi har til at stoppe skjoldbruskkirtel sygdomme. De indeholder en meget kraftig og potent lysin (såvel som tyrosin) som bogstaveligt talt beskytter skjoldbruskkirtlen. Tyrosinen i kartoflen er meget bio-identisk og er nødvendig for producere skjoldbruskkirtel kemikalier. Kartofler fodrer ikke svamp, bakterier eller candida. Kartofler helbreder virale lidelser. Har du en kronisk syg må du ikke være bange for kartofler.
En almindelig misforståelser er at kartofler er giftige fordi de tilhører natskyggefamilien. Kartofler, tomater, aubergine og andre spiselige natskygger forværrer ikke sygdomme som ledbetændelse. Du kan glemme dine bekymringer for, om at kartofler skulle være inflammationsfremkaldende. Sandheden er at det giftige olie som kartoflerne steges i, ostesaucen der bliver øst henover og smørret, mælken og fløden som de bliver most ind i, er skyld i at verden er overbevist om at kartofler er dårlige for os. Stegeprocessen og det høje fedt- og sukkerindhold i mælkeprodukter er den rigtige skaber af insulinresistens og A1C niveauet når diabetes zonen. Denne kombination af fedt og laktose fodrer også enhver type kræft. Kartofler er ikke skyld i nogen helbredsproblemer, men de andre ingredienser, de serveres sammen med, er.
Kartofler er i virkeligheden gode for folk med diabetes, fordi de er med til at stabilisere blodsukkeret.
Vi skal også passe på ikke at slå kartofler sammen med frygten for korn og forarbejdede fødevarer.
Hvis du undgår hvidt mad som hvide ris, hvidt mel, hvidt sukker og mælkeprodukter (som mælk, ost, yoghurt og fløde) så drop ikke kartoflerne. Kartofler er, trods alt, i sin naturlige helhed ikke hvid – kartoflen er dækket med et næringsrigt rød, brun, gylden, blå eller lilla skin. Kartoflens skin er et af de bedste næringskilder på planeten – det er et mirakel af aminosyre, proteiner og fytokemiske stoffer. Først når du skærer i en kartoffel kommer den hvide indre til syne men det betyder ikke tab af værdi. Vi ser jo ikke æbler, løg eller radiser som hvide og derfor ubrugelige selv om de ingen farve har indeni. Dyrkede blåbær er også farveløse inden i (hvorimod vilde blåbær er mættet med farve både udenpå og indeni); dette betyder ikke at det dukker på listen over hvide fødevarer. I stedet for ser på dem i deres hele form og det er også sådan vi skal begynde at gøre med kartoflen.
Hele kartoflen – både ydre og indre – er værdifuldt og gavnlig for vores helbred; kartofler trækker nogle af de højeste koncentrationer af makro og spormineraler op fra jorden. Kartofler har også et højt indhold af kalium og er rige på B6 og så indeholder de store mængder aminosyrer som er meget anti-viral, især lysin i en bioaktiv form som andre fødevarer ikke har. Lysin er et kraftfuldt våben mod kræft, leversygdomme, inflammation og virusser som EBV og Shingles som står bag leddegigt, ledsmerter, autoimmune sygdomme som fx fibroyamlgi, Hashimotos, kronisk udmattelse, MS og meget mere.
Kartofler vil være din allierede hvis du vil bekæmpe enhver kronisk sygdom – holde dig fri af leversygdomme, styrke din nyrer, berolige dine nerver og din fordøjelseskanal og vende udviklingen af Crohns sygdom, colitis (tarmbetændelse), IBS (irritabel tyktarm) eller mavesår.
Udover at være anti-virale er de også anti-svampe og anti-bakterielle med ernæringsmæssige co-faktorer og co-enzymer plus bioaktive forbindelser til at holde dig sund og støtter dig ved stress. Derudover er kartofler hjernemad som hjælper dig med at holde jordforbindelsen og centeret.
Kilde: Medical Medium
Forfatter: Redaktionen på ecolove