Kalvehaler med rodfrugter

En dejlig vinter ret som passer sig selv i ovnen.

Alt økologisk kvæg kommer på græs fra den 15. april til den 1. november.

Dyrene skal være på græsningsarealet minimum seks lyse timer dagligt. Det afhænger dog af, om vejrforholdene og dyrenes fysiske kondition tillader det. Syge kreaturer kan i perioder opholde sig på stald. Når dyrene er ude, skal der være adgang til læ og skygge. For ikke-økologiske køer er der ingen krav, og kun ca. 16 % af dem kommer på græs.

Kilde: Økologisk Landsforening

Kalvehaler med rodfrugter

 6 personer

  30 minutter & 4 timer i ovnen

Ingredienser

  • 1 1/2 kg kalvehaler
  • Salt
  • Sort peber
  • Olivenolie
  • 2 stort løg
  • 8 hvidløgsfed
  • 1 ale/mørk øl
  • Frisk timian
  • 600 g blandet rodfrugter
  • 6 figner

Fremgangsmåde

  1. Krydr kalvehalerne med salt og peber. Brun halerne grundigt på alle sider i en sjat varm olie. Kom dem over i en bradepande.
  2. Del løget i både, og kom dem i bradepanden sammen med hvidløgsfed med skallen på.
  3. Hæld øllet over og læg et par kviste timian ved. 
  4. Luk fadet tæt med alufolie, og sæt det i ovnen ved 160 grader i 3-4 timer.
  5. Vend halerne et par gange undervejs, og tjek, at der er væske i bunden af bradepanden: Hvis øllet fordamper helt, kan du tilsætte mere øl eller vand.
  6. Rens og skræl rodfrugterne, og rist dem i olie, til de tager farve og begynder at blive møre uden at stege ud og blive mosede – de skal stadig have bid. Krydr med salt og peber. 
  7. Halvér fignerne, og kom dem sammen med de ristede rodfrugter ned i fadet i ovnen, under folien til kalvehalerne de sidste 20 minutter.
  8. Tag så folien af, og giv det hele 15-20 minutter mere.
  9. Servér grovt brød til retten og selvfølgelig god øl til.