Her i Danmark har vi fundet vejen tilbage til kål, som er noget af det sundeste vi kan finde på grøntsagshylderne. Vi bruger kål som aldrig før, som en del af varme retter, rå, eller tilsat med en masse krydderier.
Rødkål, hvidkål, rosenkål, palmekål, spidskål og grønkål. Der findes mange forskellige slags kål, men en ting har de alle sammen tilfælles: de er sunde, fulde af vitaminer og så giver de alle retter en lækker sprødhed. Det skriver DR.
Og det er især her om vinteren, når man har svært at få fat i sine vitaminer, at vi danskere søger tilbage til kålen, som man gjorde i gamle dage. Kål er en af de danske grøntsager som sprudler af friskhed og sundhed, og den bliver derfor også brugt mere i de danske køkkener, selvom den har været overset de sidste par år.
’Det fantastiske ved kål er, at det kan moduleres ind i alverdens køkkener. Når jeg laver thaimad, så får kålen lidt chili og karry. Hvis den skal være sart og italiensk, så kan kålen nøjes med lidt olivenolie, en sjat citron og lidt salt. Kål er så let at få til at smage skønt,’ siger Trine Krebs, som er partner i Frugtformidlingen, som formidler viden om sundhed videre til befolkningen.
Indeholder vitaminer og kræftbekæmpende stoffer
Kål indeholder mange forskellige vitaminer, og studier har vist, at kål også indeholder stoffer, som bekæmper kræftceller! Udover det, så er der mange fibre i kål, som er med til at sørge for en god fordøjelse.
Men selvom danskerne er begyndt at købe mere kål, er der også en del af forbrugerne, som ikke får brugt deres kålhoved. Det ender med, at kålen rådner og bliver smidt ud, i stedet for at blive brugt i køkkenet.
’Mange har det nok alligevel sådan med kål, at de køber et hvidkålshoved for at få god samvittighed. Og så ligger det der i køleskabet og svinder ind og bliver slattent til det endelig kan smides ud. Det er ærgerligt, for kål er faktisk så let at bruge,’ siger Trine Krebs, der selv er storforbruger af kål.
Rå eller tilberedt
Kål er let at bruge, lige meget om man ønsker at anvende den i rå tilstand eller tilberedt, forklarer Trine Krebs.
’Kål kan med fordel bruges rå og gøre det ud for salat. Det er bare vigtigt, at man så snitter den fint og giver den en god dressing,’ siger hun og fortsætter:
’Put gerne noget sødt ved, så det bliver en lyst at spise. Det kan være rosiner, æbler eller abrikoser. Og bruger man kål i varme retter, så husk at giv den masser af krydderi.’
Forfatter: Redaktionen på ecolove