Den grønlandske sangerinde Julie Berthelsen har flere år bakket op om WWF Verdensnaturfondens arbejde. Dette efterår deltager hun i en miljøkampagne på Grønland.

Miljøkampagnen på Grønland vil fokusere på den bæredygtige udvikling på øen. Julie Berthelsen er meget stolt over at være arktisk ambassadør for WWF, fordi hun deler organisationens værdier med både at tage sig af dyr og miljø. Hun fortæller i et interview på WWF’s hjemmeside, at det rør hende dybt at isbjørnene er ved at uddø, og eftersom at hun er fra Grønland føler hun, at hun må kæmpe for miljøet og dyrerne der lever i hendes land.

‘Jeg er arktisk ambassadør, fordi jeg elsker, at WWF – udover at passe på dyrene i verden – også tager sig af miljøet. Og det gælder både vores miljø og dyrenes miljø. Grønland er jo mit land. Det er helt naturligt for mig at tage mig af, at isbjørnen er blevet en udsat dyreart og sammen med WWF gøre en indsats for at finde ud af, hvordan den kan reddes og hjælpes,’ fortæller den grønlandske sangerinde. 

Forkærlighed for den arktiske natur

Julie Berthelsen bærer en stor forkærlighed for den arktiske natur, og fortæller om den storslåede natur der findes på Grønland, som lærte hende som barn at Moder Jord bestemmer alt. Hun fortæller, at hun ikke forstår mennesker, som ikke tænker på naturen og ikke ser hvor stærk og vigtig den er for os.

‘Jeg er vokset op med den grønlandske natur og jeg har selv set og oplevet, hvad den giver os af mad, glæder, frisk luft og skønhed. Det er storslået natur, der har sørget for, at jeg er vokset op velvidende om, at jeg intet har at skulle have sagt, og at moder jord bestemmer alt. Mennesket er meget lille i forhold til naturen, og jeg har tidligt lært at respektere den. Jeg kan ikke forstå, at man kan agere eller tænke anderledes. Det er vigtigt at bevare for mig, fordi mine børn og mine børnebørn skal have samme forståelse og oplevelser fra naturen. Ingen kan leve uden natur eller i fordærvet natur. Ingen,’ fortæller hun

Julie Berthelsen har set klimaforandringer på Grønland siden 90’erne

Hun fortæller derudover, at hun har set klimaforandringer på øen siden 90’erne, hvor befolkningen ikke længere kunne stole på årstiderne. Den tydelige overgang imellem årstiderne forsvandt og der kom dage i vintermånederne hvor der ikke faldt sne, hvilket var meget unormalt.

‘Vi har efterhånden vænnet os til, at ingenting i Grønland er, som det har været. Det blev tydeligt i midten af 1990’erne, hvor årstiderne simpelthen ikke var til at stole på længere. Der var ikke længere tydelige overgange mellem årstiderne eller otte måneders vinter som normalt. Der var flere vintre uden sne og ingen hvid jul. Ganske ualmindeligt. Det er generelt vildt underlige temperatursvingninger, vi har nu. Ikke som før, hvor der nærmest var tale om en konstant for hver årstid. Nu forandrer det sig hele tiden, og vi ved ikke rigtigt, hvilken vinter og overgangstid vi får,’ fortæller Julie Berthelsen.

Kilde:

http://www.wwf.dk/?10260/Ingen-kan-leve-uden-natur