Der er kommet en ny kostpyramide, der ligner et timeglas. Forskeren bag den pyramiden hævder, at hvis man spiser mindre kulhydrater og proteiner, og samtidig mere sundt fedt, så får man et længere og sundere liv. Det skriver DR.

Det er den belgiske læge og forsker Kris Verburgh, der står bag den nye kostpyramide. Igennem timeglasset viser han, hvordan man kan holde sig ung i længere tid igennem sunde spisevaner. Det som forskerens største fokus er på, er at begrænse indtaget af proteiner, især fra rødt kød, hurtige kulhydrater og så spise mere af de sunde fedttyper.

Kosten har en stor betydning for, hvor langt eller hvor sundt et liv vi får. Det mener læge og forsker Kris Verburgh. Han har lavet en ny kostpyramide der kaldes Timeglasset, som viser, hvordan man kan bremse kroppen i at ældes.

’Vi ældes på grund af flere mekanismer i kroppen, fx ophobning af proteiner eller åreforkalkning. Når vi når et bestemt niveau af de her forskellige ting i kroppen, så begynder vi at blive ramt af sygdomme som hjerteanfald, Alzheimers, diabetes og så videre. Men også nedsat muskelstyrke, flere rynker, ringere syn, skaldethed eller grå hår er følger af de samme mekanismer,’ fortæller forskeren.

’Så hvis man spiser på en måde, der forhindrer blandt andet ophobning af proteiner og åreforkalkning, så kan man sætte tempoet på aldringsprocessen ned.’

Et længere og sundere liv

Kris Verburgh har forsket i hvilke fødevarer der ælder kroppen hurtigere, og hvilke der ikke gør. Efter sin forskning har han sammensat Timeglasset, som er et spisemønster der illustrerer, hvordan man kan spise sig til et længere og sundere liv.

’Det handler ikke bare om at leve flere år, men flere år, hvor vi har et godt helbred. Således at perioden, hvor dit helbred går ned ad bakke, bliver så kort som mulig, og fx reduceres til bare de sidste to år af dit liv,’ siger han.

Det der er værd at holde for øje er, at hvis kroppen ældes hurtigere, så bliver den også hurtigere modtagelig for de sygdomme alderdommen medbringer.

’Hvis du lever usundt, så begynder dit helbredskurve at gå nedad allerede fra 50 års-alderen. Det tidspunkt kan du altså med fordel udskyde.’

Hvad er forskellen på fødevarerne?

Kris Verburgh har speciale i bio-gerontologi, det vil sige biologens aldringsproces. Herfra stammer viden om de processer og mekanismer i kroppen, der starter eller hæmmer kroppens aldringsproces, hvilke han har opstillet i timeglasset.

’Når man ved, hvilke biologiske faktorer der fører til åreforkalkning, hjertekarsygdomme, demens og så videre, kan man gå baglæns og forske i, hvilken form for ernæring der gøder eller hæmmer de processer,’ forklarer forskeren.

Timeglasset består af to spejlvendte pyramider, hvor man kan aflæse den gamle pyramide, og hvilke fødevarer man skal erstatte og hvor store mængder.

De tre grundelementer:

  • Minimér indtaget af hurtige kulhydrater såsom: sukker, ris, pasta, kartofler og brød.
  • Erstat proteiner fra rødt kød til proteiner fra: fjerkræ, fed fisk og vegetabilske proteiner fra nødder, grøntsager og planter.
  • Øg indtagelsen af de gode fedtsyrer fra avokado, oliven, olivenolie og fede fisk.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: dr.dk