Den 22. maj er det FN’s internationale biodiversitetsdag – og det bliver også fejret i Danmark. Det Store Naturtjek sætter fokus på at finde ud af, hvordan den levende natur i Danmark har det.

Danmarks Naturfredningsforening er gået sammen med forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet, og har skabt Projekt Biodiversitet Nu, som har til formål at skabe ny viden om biodiversiteten i Danmark.

Og hvad er biodiversitet for noget? Biodiversitet er en betegnelse for det mylder af liv, som findes overalt på kloden. Den er vigtig, fordi vi mennesker lever og er afhængige af naturen.

Men den biologiske mangfoldighed er i tilbagegang – der uddør lige så mange arter, som i den tid, hvor dinosaurerne blev udslettet. For eksempel er mere end 10 arter af sommerfugle uddøde i Danmark, mens antallet af kirkeugler, Danmarks mindste ugle, er faldet med 80 procent, til kun omkring 60 ynglepar.

Tabet på biodiversitet er i høj grad en konsekvens af vores samfunds udnyttelse af naturen til landbrug, skovbrug, ny bebyggelse, infrastruktur og produktion.

Projekt Biodiversitet Nu står bag Det Store Naturtjek, som hjælper forskerne med at indsamle information om, hvordan det står til i Danmarks natur lige nu.

Forskerne i projektet har udvalgt nogle arter og levesteder, som kan give en indikation af, hvordan naturen har det. Og så er det op til Danmarks befolkning at registrere så mange som muligt af de udvalgte arter og levesteder.

Når Naturtjekket er overstået, bliver den indsamlede viden formidlet videre til politikere og jordejere, som derefter kan gøre noget helt konkret for at forbedre biodiversiteten i deres område.

For at være med til at hjælpe naturen den 22. maj skal du bare downloade app’en NaturTjek til din smartphone, og så gå ud i naturen og registrere for eksempel gule anemoner, døde træer og citronsommerfugle.

Læs mere om Det Store Naturtjek på: http://biodiversitet.nu

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk