Gryderet med mungbønner & fladbrød

Mungbønner er en god kilde til energi, og de har et højt indhold af kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de gør også din krop mæt. Mungbønner er en kilde til vitamin K, som hjælper dine sår med at hele og styrker dine knogler. De har også et højt indhold af flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller, din hud og dit DNA. Samtidig er mungbønner en kilde til mineralerne kalk, kalium, fosfor, jern og zink som hjælper din krop med at vedligeholde dine knogler, muskler, dit blodomløb og dit immunforsvar. De er også en kilde til magnesium, som hjælper din krop med at optage kalk fra resten af måltidet, og som kan afhjælpe kramper i musklerne.

Gryderet med mungbønner & fladbrød

 4 personer

 40 minutter

Ingredienser

Gryderet:

  • 200 g mungbønner, iblød natten over
  • 1 løg, groft hakket
  • 2 spsk neutral kokosolie til stegning
  • 3 hvidløgsfed, i skiver
  • 1 tsk røget paprika
  •  1 tsk stødt spidskommen
  • 200 g cherrytomater, i kvarte
  • 500 ml grøntsagsbouillon
  • Stor knivspids salt
  • frisk kværner peber

Fladbrød:

  • 100 g grahamsmel
  • knivspids salt
  • stænk olivenolie
  • 150 ml vand
  • 1 spsk neutral kokosolie til stegning

GOMASIO-sesamsalt:

  • 3 spsk hvide sesamfrø
  • 2 spsk sorte sesamfrø
  • 1/2 tsk havsalt

Dip:

  • 4 spsk kokosyoghurt eller anden plantebaseret yoghurt
  • 1 hvidløgsfed, knust
  • 2 spsk frisk citronsaft
  • 1/2 tsk havsalt
  • 3 spsk frisk mynte, hakket

Fremgangsmåde

Gryderet:

  1. Tilsæt neutral kokosolie til en stor stegepande og opvarm til medium varme, tilsæt løg, og steg i ca. 8-10 minutter på lav til medium varme, indtil de er blød og brunnet. Tilsæt nu krydderierne og hvidløg, omrør i nogle få minutter.
  2. Tilsæt tomaterne og lad det koge et par minutter.
  3. Tilsæt mungbønner og grøntsagsbouillon. Lad retten simre i 20 minutter. Omrøring lejlighedsvis. Tilsæt mere vand, om nødvendigt. Krydre godt.

Fladbrød:

  1. Bland grahamsmel og salt i en stor skål. Tilsæt vand og olivenolie. Ælt til en glat dej. Sæt til side i 10 minutter.
  2. Tilsæt lidt neutral kokosolie til en pande. Tilføj 1/4 kop af dejen til panden og bag fladbrødene 2-3 minutter først på den ende side og cirka 1 minut på den anden side.
  3. Hold dem varme under et klæde.

Gomasio-sesamsalt:

  1. Tør rist sesamfrø og salt i en gryde indtil let ristet. Pas på de ikke brænde på. Sæt til side.

Dip:

  1. Bland alle ingredienserne i en skål.

Servering:

  1. Anret 4 skåle med gryderetten 1 spsk dip over samt lidt Gomasio salt, og spis retten sammen med dine nybagte fladbrød.