Danske BioMars Discover-app sporer kulstofaftrykket og brugen af råvarer, der bruges til produktion af specifikke fisk og skaldyrsprodukter
Ifølge FN er omkring 3 milliarder mennesker i verden afhængige af fanget eller opdrættet fisk og skaldyr til deres primære proteinkilde. Imidlertid har skaldyrsindustrien et bæredygtighedsproblem. Mange fiskerier fanger flere fisk end de holder, og forurening fra fiskeopdræt forårsager forringelse af kysthabitater, søer og floder. At give information der giver forbrugerne mulighed for at træffe informerede valg, kan være det første skridt for at skabe en mere bæredygtig fiskerisektor.
Den bæredygtige akvakulturfoderleverandør BioMar har udgivet en gratis smartphone-app Discover, der sigter mod at spore forsyningskæden for skaldyrsprodukter. Den blev frigivet i forbindelse med BioMars nye bæredygtighedsrapport der giver gennemsigtighed til alle BioMar-operationer.
Discover-appen giver brugere mulighed for at scanne QR-koder for skaldyr og modtage data om produkterne, inklusive den anvendte fodertype, produktets kulstofaftryk, skaldyrets oprindelse, certificering, vandanvendelse og ernæringsoplysninger. Dataene opdateres efterhånden som betingelserne såsom foderopskrifter, og råmateriale ændres. De norske lakseproducenter Kvarøy var de første der tilmeldte sig for at deltage i programmet.
Ved udviklingen af appen brugte BioMar flere nye digitale værktøjer, såsom algoritmer der kan samle enorme puljer af data for at give ajourført information. Appen kombineres også med BioMars Eco-Efficiency-værktøj til at bestemme det miljømæssige fodaftryk for alle virksomhedens råvarer.
Ifølge BioMar Sustainability Direktør Vidar Gunderson, er appen designet til at hjælpe med at påvirke reelle ændringer i skaldyrsindustrien. Brug af en app til at hjælpe forbrugere med at tage informerede beslutninger er en idé der vokser i popularitet. Hos ecolove har vi også set apps, der kan hjælpe kunder med at finde lokale restauranter, der deler deres værdier, og som sporer, hvad mærker gør for at stoppe tvangsarbejde og børnearbejde.
Kilde: www.biomar.com
Forfatter: Redaktionen på ecolove