Den amerikaske forfatter Richard Louv mener, at nutidens børn og unge mangler at have et forhold til naturen, hvilket kan skade deres mentale sundhed. Det beskriver han i sin elve år gamle bog ’Last Child in the Woods’, som er blevet oversat til dansk ved titlen ‘Det sidste barn i skoven’. Det skriver DR.
Richard Louv skriver i sin elve år gamle bog, ’Last Child in the Woods’:
’Naturen er i stigende grad noget man ser på, forbruger, har på, eller ignorer.’
Han beskriver, at naturen i dag er en abstrakt størrelse, som vestens børn og unge ikke har et virkeligt kendskab til. Naturen er faktisk mere uhåndgribelig og abstrakt, end den er virkelig.
Computere er mere spændende end naturen
Bogens beskrivelser og udsagn er ikke overraskende for Kjeld Fredens, læge og adjungeret professor ved reCreate, Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet. Han mener, at bogen lige så godt kunne omhandle i dag, som for ti år siden. Bogen skabte dengang en stor national debat i USA.
Kjeld Fredens forklarer to årsager til, hvorfor mennesker har mistet kontakten til naturen. I 1970’erne søgte man mod byerne for at finde arbejde. Og elektronikken udvikles hele tiden, derfor er der altid spændende ting at finde på skærmen.
’Vi ser jo børnene sidde med deres computere, når de kommer hjem fra skole. Og der er så meget spændende i dem, at man sagtens kan forstå, de hellere vil være inde end ude. Vi har også en planlov fra 1970, der sørgede for, at vi skulle flytte ind i byerne. Man nedlægger Udkantsdanmark og så videre. Der er en klar tendens til, at det er sværere at komme ud i naturen,’ forklarer han.
Miljø gavner den mentale udvikling
Kjeld Fredens mener, at vi bliver nødt til at stoppe op og indse, hvad det er vi mister, når vi ikke tager kontakt til naturen. Også for Richard Louv er det tydeligt, at vi må se på den samfundsudvikling der sker, og dermed tage et aktivt initiativ for forandring. Især for børnenes skyld.
’Naturen er i den grad et miljø, der gavner børns mentale udvikling. Og noget af det forskningen peger på er, at naturen genopbygger vores opmærksomhed,’ siger Kjeld Fredens.
Derudover forklarer han endnu dybere, at mennesker altid er udsat for utrolig mange stimuli. Samfundet kræver, at man er vågen og på dupperne. Vi skal hele tiden være bevidste, for eksempel når vi begiver os i trafikken. Naturen derimod, er et sted hvor man kan give slip på tankerne, og lade sine batterier op.
’En fokuseret opmærksomhed kræver mental energi, så man bliver træt. Og når man kommer ud i naturen, så har man mulighed for at skifte gear i opmærksomheden fra at være fokuseret og til at være receptiv, hvor man tager helheden ind og på den måde oplader de mentale batterier. Det er det man kalder for mental genopbygningsteori, som forskerparret the Kaplans har beskrevet,’ forklarer han.
Og som Richard Louv så flot beskriver i sin bog: naturen stjæler ikke vores tid, men den perspektiverer den.
Vores forhold til naturen er altafgørende for planeten
Den amerikanske forfatter beskriver også, at børnene ikke blot burde blive genforenet med naturen på grund af deres egen mentale sundhed, men også for, at de kan udvikle sig til miljøbevidste voksne.
’Selve planetens sundhed er på spil! Hvordan de unge reagerer på naturen, og hvordan de opdrager deres egne børn, vil forme betingelserne for livet i vores byer, boliger og daligdage i fremtiden,’ skriver Richard Louv i ’Last Child in the Woods’.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk