En stor ny undersøgelse viser, at det du ikke spiser, kan betyde mere end hvad du spiser!
I hvad der kaldes “den mest omfattende analyse af sundhedseffekterne af kost, der nogensinde er gennemført”, har forskere fundet ud af, at en dårlig kost dræber flere mennesker globalt end nogen anden risikofaktor. I 2017 døde 11 millioner mennesker (1 ud af 5) af kostrelaterede sygdomme, hvilket gør dårlig ernæring mere skadelig end rygning.
Der er en forskel mellem, for meget af en dårlig ting og ikke nok af en god ting, og denne undersøgelse der blev offentliggjort i The Lancet, afslører at mangel på sunde fødevarer påvirker folks sundhed mere dybtgående end et overskud af usunde. Dette fortæller Ashkan Afshin, lektor ved University of Washington, som var involveret i forskningen.
“Mens den traditionelle samtale om sund kost er fokuseret på at sænke indtagelsen af usund mad, har vi i dette studie vist, at et lavt indtag af sunde fødevarer på befolkningsniveau er den vigtigste faktor i stedet for det høje indtag af usunde fødevarer”.
Undersøgelsen analyserede forbruget af 15 diætelementer på tværs af 195 lande ved hjælp af 27 års data (1990-2017). Disse kostelementer var: kostvaner med lavt indhold af frugter, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder og frø, mælk, fiber, calcium, fisk omega-3 fedtsyrer, flerumættede fedtstoffer og kostvaner højt i rødt kød, forarbejdet kød, sukker-sødet drikkevarer, transfedtsyrer og natrium.
Forskerne fandt ud af, at de lande med kostvaner, der var tættest på middelhavsmodellen, gik bedst. Israel indtog pladsen med det laveste antal kostrelaterede dødsfald efterfulgt af Frankrig, Spanien, Japan og Andorra. Det højeste antal diætrelaterede dødsfald opstod i Usbekistan, Afghanistan, Marshalløerne, Papua Ny Guinea og Vanuatu. USA kom på plads nr. 43, efter Rwanda og Nigeria (41 og 42). UK kom ind på plads nr. 23.
Forskerne fandt, at mens nogle lande bruger optimale niveauer af visse elementer, dvs. vegetabilsk indtagelse var god i Centralasien, bælgfrugter i tropisk Latinamerika og omega-3 fedtsyrer i højindkomst områder i Asien og Stillehavsområdet: Ingen lande bruger optimale niveauer af alle elementer.
Nogle lande, som Mexico, havde blandede resultater. De ligger på plads nr. 11 for den laveste risiko for diætrelateret sygdom, og har dog et af de højeste indtagsniveauer af sukkerholdige drikkevarer (delvis drevet af manglende adgang til rent drikkevand). Dette ser ud til at blive opvejet noget ved højkorns produktion i form af tortillas. Andre regioner, som Asien, kæmper med natriumniveauer på grund af en præference for sojasovs og andre salte krydderier.
Fra en pressemeddelelse:
“De største mangler i optimal indtagelse blev set indenfor nødder og frø, mælk, fuldkorn og de største overskud blev set indenfor sukkerholdige drikkevarer, forarbejdet kød og natrium. I gennemsnit spiste verden kun 12 procent af den anbefalede mængde nødder og frø og drak omkring ti gange den anbefalede mængde sukkerholdige drikkevarer”.
Disse resultater viser betydningen af at skifte samtalen fra advarsel mod usunde fødevarer, mod at opmuntre til forbrug af de sunde. Og med disse ord fra professor Nita Forouhi fra University of Cambridge, “tilskynder denne sag at flytte fra næringsbaserede til fødevarebaserede retningslinjer.”
Måske kan du lide Brasiliens nye imponerende madretningslinjer?
I øjeblikket producerer verden ikke nok frugt, grøntsager og fuldkorn til alle mennesker for at forbruge en ideel mængde (baseret på et andet fascinerende studie fra University of Guelph), men det globale landbrugssystem kan tilpasse sig for at imødekomme de voksende krav. NPR citerer Evan Fraser, medforfatter af den undersøgelse:
“Vi producerer for meget fedt, for meget sukker og for mange stivelsesholdige produkter. Derfor spiller fødevarevirksomheder og landmænd også en rolle. På globalt plan har vi en mismatch mellem, hvad vi skal spise og hvad vi producerer “.
For at kunne ændre denne adfærd, kræver det at regeringer, sundhedsstyrelser, uddannelsesinstitutioner og husholdninger er villige til at prioritere indtag af sundere fødevarer – herefter vil fødevareindustrien reagere. Undersøgelser som denne er nøglen til ændret bevidsthed og det efterfølgende mentale skift er skal til.
Kilde: The Lancet update
Forfatter. Redaktionen på ecolove