Selvom der har været advarsler omkring MRSA-bakterier, den såkaldte svinebakterie, bruger landmænd stadig store mængder antibiotika på svinebestande, som direkte spreder denne bakterie til mennesker.

Ifølge DR, så viser en ny rapport at mængden af antibiotika i svinebestande er vokset hele 5 procent fra 2012 til 2013, også selvom landmænd er blevet advaret om den farlige bakterie. Det er andet år i træk, at forbruget af antibiotika er steget.

Sidste år brugte svineproducenter over 91 tons antibiotika til deres svin, hvilket gør svineproduktionen til at være den produktion der bruger mest antibiotika i fødevareindustrien. Svineproduktionen udgør nemlig 78 procent af forbruget af antibiotika i hele fødevareindustrien i Danmark.

Rapporten som disse informationer er fra, er udarbejdet af flere ministere, blandt andet Fødevareministeret. En af hovedeforfatterne til denne rapport er bekymret for denne udvikling.

‘Når der bruges mere antibiotika i landbruget, vil vi se flere resistente bakterier hos mennesker. Det er derfor, vi er så fokuserede på, at der skal bruges så lidt antibiotika som muligt,’ siger Yvonne Agersø, seniorforsker på DTU fødevareinstituttet.

Yvonne Agersø er nervøs for at overforbruget af antibiotika vil resultere i at de resterende bakterier vil sprede sig til mennesker i form af MRSA-stafylokok,  den dødelige svinebakterie.

Derudover viser rapporten at både raske og syge grise får antibiotika, fordi landmændene vælger at flokmedicere. Det betyder at alle grise bliver mediceret, selvom det måske kun er ganske få som er syge.

‘Det er ærgerligt at vi har haft stigninger i de sidste to år og jeg håber meget på, at erhverv, myndigheder og politikere vil være ambitiøse på det her område, så vi kan forhindre, at der kommer flere resistente bakterie’, siger Yvonne Agersø.

Landmænd ignorerer advarsel

I 2010 indførte fødevarestyrelsen ‘gult kort’-ordningen, som er en form for advarselssystem som skulle inspirere landmændene til at bruge mindre antibiotika på svinene. Efter ordningen blev indført, faldt brugen af antibiotika et lille stykke tid, men derefter begyndte mediceringen ellers at stige og stige.

Landbrug & Fødevarer, som er landbrugets erhvervsorganisation, understreger også, at det går den helt forkerte vej med mediceringen i svinebestande.

‘Vi erkender, at vi har et medansvar. Og det tager vi på os. Vi skal have det forbrug længere ned’, siger Poul Bækbo, veterinærchef for svineproduktion i Landbrug & Fødevarer.

Landbruget ønsker et alternativ

Poul Bækbo tilføjer, at flere landmænd har prøvet at bruge en mindre mængde af antibiotika.

‘Vi laver målrettet vejledning til landmænd, vi forsker i nye vacciner og arbejder hele tidens sammen med firmaer til at udforme nye vacciner, så vi slet ikke har brug for antibiotika’, forklarer han.

Poul Bækbo mener alligevel ikke at landbruget kan skære alt for meget ned på brugen af antibiotika i svineproduktionen, fordi at grisene ellers ville blive syge.

‘Det er ikke anderledes for dyr end hos mennesker. Sådan gælder det også for vores svin. Og skal vi skrue ned for den knap, der hedder antibiotika, skal vi kunne skrue op for en anden knap’, siger han.

Tallet af danskere der bliver smittet med dødelige svinebakterie MRSA er stadig stigene. På et år, fra 2012 til 2013, steg antallet af smittede danskere fra 232 til 643 personer!

Kilde:

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/09/30/084933.htm