Topkokken Christian Puglisi står bag Farm Lab, et drømmeprojekt der skal bane vejen for Danmarks mest selvforsynende, økologiske restaurant.
Manden bag restauranterne Relæ, Manfreds og Bæst er ved at opfylde sin drøm om et økologisk landbrug, der kan levere råvarer til hans restauranter i København. Farm Lab hedder projektet og det involverer et økologisk landbrug som skal ligge i Lejre Kommune, 50 kilometer uden for København.
Projektet bakkes op af Økologisk Landsforening og Realdania Fonden hjælper med økonomien. Grøntsagsdyrkningen er allerede i gang og snart sættes der kvæg på græs, alt sammen i et forsøg på at gøre Puglisis restauranter selvforsynende.
Det er et ønske om at fremme økologi og styrke samarbejdet mellem kokke og landmænd, som driver Christian Puglisi til at gå ind i landbruget. I fællesskab kan de fremme en bæredygtig udvikling – noget som i de seneste år er kommet mere i fokus, ikke mindst hos Christian Puglisi.
Flere toprestauranter bliver mere opmærksomme på bæredygtighed, økologi og madspild. For eksempel vil René Redzepi forvandle Noma til en delvist selvforsynende restaurant, som i perioder skal være helt vegetarisk. Geranium, Danmarks eneste restaurant med tre Michelin-stjerner, er også med på trenden i form af en stærk interesse for biodynamik.
Puglisis restaurant Relæ er økologisk certificeret med et guldcertifikat fra Økologisk Landsforening, og var dermed den første restaurant i verden som både havde en Michelin-stjerne og en økologisk certificering.
Ideen med Farm Lab er, at andre parter i nærområdet af Lejre kan tilslutte sig projektet og bidrage til for eksempel landbrug, gastronomi og udvikling af råvarer. ”Hvis der nu er én, som brænder for at dyrke stikkelsbær, men mangler rammerne, så kan vi hjælpe. Dels med et stykke jord til dyrkningen, men også med afsætningen,” siger den tidligere souschef hos Noma, som håber at folk i lokalområdet vil byde ind med det de kan.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: Børsen