Croissanter

Croissanter er franskmændenes ynglings spise om morgen – Croissanter er ikke så svære at bage selv. Processen kræver lidt tålmodighed, men glæden, når du sætter de små duftende, knasende, fristende franskmænd på bordet, vil ingen ende tage.

Croissanter

 12 stk.

45 minutter & 4½ time hævetid & 15 minutter bagetid ialt 5 1/2 time

Ingredienser

  • 150 g smør
  • 25 g gær
  • 150 g hvedemel
  • 300 g fint hvidt hvedemel
  • 1 1/2 dl mælk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk sukker
  • 125 g koldt smør til indrulning
  • Vand, mælk eller æg til pensling

Fremgangsmåde

  1. Lun 1 1/2 dl af mælken og smuldr gæren heri.
  2. Pisk de 150 g hvedemel i og lad dejen stå.
  3. Lun resten af mælken.
  4. Smuldr smør i resten af melet og tilsæt den lune mælk, salt og sukker og rør rundt.
  5. Ælt de to deje sammen indtil det bliver en samlet og elastisk dej. Lad dejen hæve i køleskabet i 3 timer.
  6. Drys mel på bordet og rul dejen til en kvadrat.
  7. Skær smørret i skiver og læg det på den ene halvdel af dejen. Fold dejen ind over smørret, og rul dejen ud på tværs af folden til normal størrelse. Fold tre gange og rul dejen ud igen. Gør dette 3 gange mere. Rul dejen tyndt ud og del den i to aflange stykker, skær dem hver især i 6 trekanter. Rul stykkerne til horn ved at starte fra den brede ende. Lig stykkerne på en plade med bagepapir, sørg for at du lægger det stykke nedad, hvor du har sluttet rulningen.
  8. Lad croissanterne efterhæve under et hviskestykke i stuetemperatur i 30 minutter.
  9. Tænd ovnen på 230 grader.
  10. Pensl croissanterne og bag dem i omkring 15 minutter. Lad dem køle af på en rist.