Forskere har lavet en ikke-petroleum plastfilm, der er komposterbar og fremstillet af vedvarende materialer
Der er en stigende interesse for at skabe bæredygtig og vedvarende emballage. Nu har forskere ved Georgia Institute of Technology skabt et fleksibelt plastmateriale ud af krabbeskaller og træfibre.
Træfibre indeholder cellulose, og krabbeskaller indeholder et materiale kaldet chitin. Begge er naturlige biopolymerer. Forskere håber, at materialet fremstillet af disse naturlige polymerer i sidste ende kunne erstatte oliebaseret plastfolie for at holde mad frisk.
Processen med at skabe materialet begynder ved først at suspendere cellulose nanokrystaller og chitin nanofibre i vand. Denne væske blev derefter sprøjtet på en overflade i skiftende lag. Når det først var tørret, dannede materialet en fleksibel film svarende til plastfolie. Filmen var stærk, gennemsigtig og kompostabel.
Forskerne sammenlignede deres materiale med PET, eller polyethylenterephthalat, et af de mest almindelige petroleumbaserede materialer fra den gennemsigtige emballage af snacks og sodavand. Ifølge J. Carson Meredith, professor i Georgia Techs skole for kemisk og biomolekylær teknik, “viste vores materiale en nedsættelse af oxygenpermeabiliteten pÃ¥ 67 procent, over nogle former for PET, hvilket betyder, at det i teorien kunne holde fødevarer længere.”
Emballage som PET, der holder mad frisk, skal forhindre, at ilt passerer igennem. Den nye films krystallinske struktur virker derfor som en iltbarriere. Forskerne påpeger også, at deres produkt, i modsætning til PET, er baseret på vedvarende ressourcer. Chitin kommer fra krabbe- og rejeskaller fra skaldyrs fødevareindustrien, og cellulose kan også høstes fra træaffald på fabrikker. Forskerne vil nu fokusere på måder at opdele fremstillingsprocessen for at gøre det omkostningseffektivt, og for at forbedre materialets evne til at blokere vanddamp.
Kilde: www.gatech.edu
Email: [email protected]