Forskere ved University of Cambridge studerede biller for at udvikle et ultra-hvidt, spiseligt og miljøvenligt belægningsmateriale

Forskere ved University of Cambridge har opdaget, hvordan man laver en ultrahvid belægning, der kun bruger organiske materialer. Holdet arrangerer tynde spaghetti agtige tråd af naturligt forekommende cellulose i bestemte strukturer, der kombinerer tynde tråde med tykkere tråde. Gennem denne proces skaber de et strålende hvidt materiale.

Inspirationen bag ideen stammer fra et studie en bestemt type insekt, Cyphochilus-bille, der findes i Sydøstasien. Disse biller frembringer et hvidt pigment i skalaerne af deres hårde ydre skaller. Den består af chitin, et molekyle, der almindeligvis kan påvises i cellevægge af planter og svampe. Holdets opdagelse var, at cellulose, der er mere tilgængelig til masseproduktion, er manipulerbar til at opføre sig som chitin i billerne.

Hvid er faktisk en kompliceret farve. For at mennesker skal se en overflade som hvid, skal alle bølgelængder af lys ramme og derefter skinne tilbage fra objektet reflektere ligeligt. De fleste dagligdags hvide produkter, såsom hvid maling, tilsættes titan eller zinkoxid for at udjævne denne reflektivitet. Selvom det er effektivt at producere et skinnende produkt, kan disse tilsætningsstoffer være skadelige og ikke let at nedbryde.

Ved at erstatte disse oxider med en organisk erstatning; cellulose, er det nye belægningsmateriale mere effektivt og også miljøvenligt. Da cellulose er naturligt tilgængeligt i planter, vil det nye materiale være helt sikkert at forbruge. Dette ville gøre det muligt at anvende det i fødevarer og lægemidler. Processen, udgivet i Advanced Materials, er blevet patenteret og baner vejen for kommercielt venture under universitetets forretningsmæssige arm, Cambridge Enterprises.

Dette er ikke første gang, vi har dækket en innovation inspireret af biologi. Uanset om det er solpaneler baseret på insekt-øjne, koral-inspirerede 3D-trykte dæk eller en bioplast fremstillet af alger, holder forskere i stigende grad øje med naturen som kilde til bæredygtige materialer.

Kilde: www.cam.ac.uk/research
Kontakt: [email protected]

Forfatter: Redaktionen på ecolove