Bakterier kan producere miljøvenligt lys

Det bliver nemmere at kultivere bakterier til forskelligt brug – senest har vi for eksempel set hvordan bakterier kan nedbryde plastik. Nu vil Glowee, et nyt projekt fra Paris, prøve at bruge bakterier som et alternativ til elektrisk lys.

Projektet er baseret på videnskaben bag bioluminescens – en naturligt forekommende kemisk reaktion som sker i over 90 procent af havlevende dyr, og som giver dem en evne til at lyse i mørket.

Glowee benytter sig af den bakterie, som giver blæksprutter deres bioluminescens, og som gør det helt unødvendigt med en ekstern energi kilde for at producere lyset. Sammenlignet med LED-lys udleder lyset fra Glowee desuden ti gange mindre CO2.

Bakteriekulturen bliver dyrket og derefter indkapslet i den ønskede ”skal” – det kan for eksempel være bygningsfacader, skilte eller parkbænke. Målet for projektet er at kunne tilbyde en måde at reducere de 19 procent elektricitet der bruges til at producere lys, og som står for 5 procent af verdens udledning af drivhusgasser.

Indtil videre har det bakterieskabte lys en levetid på 3 dage, men skaberne arbejder i øjeblikket på at forlænge dette til 30 dage.

Web: www.glowee.eu

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk