En ny metode kan skabe farven indigo, og eliminerer derfor behovet for giftige kemikalier og som samtidig reducerer vandforbruget
Der bruges mellem 8.000-10.000 liter vand til produktion af bare ét par almindelige jeans, som gør dem til en kæmpe miljøsynder, og fordi de forurener mest og bliver brugt mest, er det også dem der bruger mest af jordens ressourcer.
Hvert år sælges 450 millioner par jeans alene i USA. Buksernes varemærke er farven indigo blå, der oprindeligt blevet farvet med et farvestof som stammer fra planter, men moderne indigo er syntetiseret fra petroleum og giftige kemikalier såsom formaldehyd og cyanid. Disse stoffer skyldes ud i vandet, hvor de skader økosystemet. Nu har biotekvirksomheden Tinctorium skabt en løsning med et indigo-farvestof lavet af genetisk konstruerede bakterier.
Det San Francisco-baserede firma bruger fermenteringsbioteknologi til at konstruere bakterier, der naturligt udskiller en indigo-forløber. Denne forløber blandes derefter med et enzym til frembringelse af en indigo-opløsning, der derefter kan påføres denim ved hjælp af eksisterende indfarvnings udstyr og teknikker.
Tinctorium-processen eliminerer ikke kun behovet for de giftige kemikalier, der bruges i indigo-produktion, men er let skalerbare og kan bruges til at skabe forskellige farvestoffer. Ifølge medstifter og administrerende direktør Michelle Zhu, der udtaler til BBC:
”Fordi bakterier er kraftfulde multiplikatorer, når du sætter dem under de rigtige betingelser, kan vi dyrke disse organismer til at skabe et farveprodukt på en meget mere skalerbar og bæredygtig måde som ikker er afhængig af olie. ”
Virksomheden planlægger at skabe prototygestoffer og til sidst en hel kapselkollektion af jeans og co-brandede linjer, alle farvet med miljøvenlige farvestoffer. Sidste år sluttede de sig til bioteknologiske accelerator Indie Bio, hvis rådgivende bestyrelse inkluderer den italienske denimdesigner, Adriano Goldschmied, og medstifter af Bolt Threads, David Breslauer.
Tinctorium er ikke den eneste virksomhed, der arbejder på at erstatte de giftige kemikalier med bioingenierede organismer. Bolt Threads fremstiller beklædning af syntetisk edderkopsilke, der dyrkes ved hjælp af gær, og AlgiKnit arbejder på at skabe bionedbrydeligt tekstiler fremstillet af alger.
Kilde: www.tinctoriumbio.com
Forfatter: Redaktionen på ecolove