Asiatisk laks & søde kartofler

Fisk kan have det røde økologimærke, MSC- eller ASC-mærket. Fisk indeholder sunde fiskeolier og vitaminer, men konventionelt fiskeri har konsekvenser for miljøet, din sundhed og fiskenes dyrevelfærd. Overforbrug af antibiotika hos konventionelt opdrættede fisk kan forurene vandmiljøet og gøre bakterier antibiotikaresistente, og der kan være rester af sprøjtemidler i fiskenes foder. Konventionelle, vilde fisk kan blive overfisket, så bestande bliver truet eller uddør. Vil du træffe et mere bæredygtigt valg, skal du kigge efter 3 mærker, når du køber fisk.

Disse mærkerne stiller blandt andet krav til fiskenes levevilkår og miljøet. Her får du hjælp til at kende forskel på mærkerne.

MSC

ASC

Asiatisk laks & søde kartofler

 4 personer

 50 minutter

Ingredienser

  • 4 x 150 g laksefileter, fra bæredygtige kilder
  • 1 stor sød kartoffel
  • 2 lemongrass stilke
  • 2,5 cm stykke ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk sesamolie
  • 150 ml grøntsagsbouillon
  • 150 ml kokosmælk
  • 6-8 limeblade eller 1 lime
  • 1 lang rød chili
  • sojasovs, valgfri

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 190ºC.
  2. Skrub den søde kartoffel ren, og skær i tynde skiver. Arranger skiverne, overlappende, i en stor bradepande.
  3. Knus citrongræs, derefter hak den bløde del.
  4. Skræl og hak ingefær og hvidløg.
  5. Skræl og fint hak chili.
  6. Bland sesamolie, grøntsagsbouillon, kokosmælk og to tredjedele af hver af citrongræs, ingefær og hvidløg.
  7. Hæld det over kartoflerne, og fordel limeblade (eller presse saften på toppen) og drys med chili.
  8. Bages i ovnen 20 til 25 minutter, eller indtil kartoflerne er færdig. Omkring 8 til 10 minutter før tiden er gået, lægges fisken på kartoflerne og top med resten af citrongræs, ingefær og hvidløg.
  9. Når fisken er færdig kommes lidt sojasovs henover, hvis du vil.
  10. Serveres med grønne bønner og sukkerærter.