Bortskaffelse af sko har en stor indflydelse på miljøet, ligesom fremstillingen, hvor skadelige kemikalier forurene jorden og vandet – Disse drivhusgasser fra skoindustrien er en af de største bidragsydere til global opvarmning
Adidas er den største sportswear producent i Europa, og den næststørste i verden, efter Nike. Det er derfor en glædelig nyhed når Adidas lancere sportssko fremstillet af 100 procent genanvendeligt materiale, der kan omdannes til fremtidige produkter.
Ideen er, at kunderne vil kunne returnere skoene til virksomheden i stedet for at smide dem væk. Når de er kommet retur til virksomheden, bliver de nedbrudt og omdannet til et nyt par.
Futurecraft Loop sko er lavet med genanvendelig termoplastisk polyurethan (TPU) og indeholder ikke lim. Når skoen er slidt og trænger til udskiftning, sendes de retur til Adidas som herefter vasker dem, og maler dem til pellets (små, hårde kugler eller pinde i pilleform). Nå denne proces er færdig, smeltes det til endnu et materiale som kan genbruges til et nyt par sko.
“At tage plastaffald ud af systemet er det første skridt, men vi kan ikke stoppe der,” siger Eric Liedtke, Adidas ‘bestyrelsesmedlem. “Vores drøm er, at vores sko skal kunne genbruges igen og igen.”
Firmaet fortæller, at skoene vil opfylde de samme præstationsstandarder som deres andre højtydende atletiske sko. Futurecraft Loop-linjen, herunder retur- og genbrugsprocessen, er ved at blive testet i et beta-program. En godkendt udgivelse er planlagt til foråret / sommeren 2021.
Den miljømæssige bekymring er stor, når det kommer til at lave syntetiske løbesko. En undersøgelse viste at produktionen af et nyt par genererer omkring 14 kilo kuldioxidemissioner, det samme som en 100 watt pære bruger, hvis den blev efterladt til at brænde i en uge. Den samme undersøgelse fastslog, at et typisk par er lavet af 26 forskellige materialer, hvilket gør dem meget vanskelige at genbruge. Adidas synes at have løst dette ved kun at bruge en type materiale, som kan genbruges.
Kilde: Adidas
Forfatter: Redaktionen på ecolove