Adidas nyeste løbesko er subtile med et blødt udseende, og et design der fremkalder havet. Samtidig er skoen lavet næsten udelukkende af plast genvundet fra havet.
Sidste år testede Adidas en prototype af en sko, med den hensigt at den skulle kunne spille en lille rolle i oprydning af verdenshavene, og samtidig justere forsyningskæden for bedre at afspejle, de begrænsninger i klimaændringerne vi alle oplever.
I partnerskab med Parley for Oceans, en non-profit organisation, som har forpligtet sig til at reducere plastaffald i havene, har Adidas udviklet et færdigt produkt tidligere på året, med 95 procent ocean plast, genvundet tæt på Maldiverne.
Og skoen er ikke bare en gimmick. Den repræsenterer reelle forandringer for brandet. Snart vil 7.000 par af “UltraBOOST Uncaged Parley” være til salg til ca. 1.500 kr.
I 2017 sigter brandet efter at producere 1 million par sko, fra mere end 11 millioner genbrugs plastflasker. Adidas bestræber sig på at fjerne, jomfru plast fra sin forsyningskæde helt, og håber på at udvide sin nye “plastik dyrkning” til langt flere produkter i sit sortiment.
Som Adidas bemærker på produktsiden, “så kan skoene være medvirkende, som en løsning på et stort klima problem”
Dette initiativ giver forbruger overalt noget at heppe på. Det giver dem mulighed for at vise deres påskønnelse for havene, og kan potentielt anspore andre virksomheder til at se havets affalds problem, som en mulighed for innovativ økologi.
Det er ingen hemmelighed, at verdenshavene er fyldt med plastik og at dette skader livet i havet.
Hvert år lander 8 millioner tons eller 7,2 milliarder kg af plast i verdenshavene. Der er omkring 5250 milliarder stykker af plast i verdenshavene i dag.
Store stykker af plast indtages rutinemæssigt af dyr, som derefter oplever en række sundhedsproblemer.
Som plast nedbrydes siver der giftige kemikalier ud i vandet og opløses i små stykker, som herefter lægger sig som et tæppe på havets bund, og indtages af organismer, som ender i fødekæden.
På egen hånd kan Adidas ikke løse problemet, men de kan være med til at sætte fokus på problemet. Når forsyningskæder bliver cirkulær og selvbærende, beskyttes miljøet mod overudnyttelse og forurening.
Forfatter: Redaktionen på ecolove
Kilde: Global Citizen