Ny forskning viser, at der bliver større og større forskel på helbredet mellem de henholdsvis højtuddannede og lavtuddannede danske borgere. Det skriver DR.
Velfærdssamfundet i Danmark er lige for hele landets befolkning, dog er der alligevel en kæmpe forskel på de sociale grupper. Det viser sig, at de lavtuddannede halter, når det gælder en sund livsstil, et godt helbred og sundhed.
Danmarks lavtuddannede spiser mere usundt, er tykkere, ryger flere cigaretter og bliver mere syge end landets højtuddannede. I den lavtuddannede gruppe, er det primært mændene, som har det værste helbred, da kvinder generelt har en sundere livsstil end mænd.
’Forskellene på sunde og usunde er gradvist blevet større de seneste årtier. I dag lever rige mænd 10 år længere end fattige, og den forskel på levealderen er næsten dobbelt så stor som for 25 år siden,’ siger Finn Diderichsen, professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
Alle er oplyste om sundhed
Den store forskel skyldes blandt andet den tilvalgte livsstil. Størstedelen af de højtuddannede følger kostrådende, anbefalinger for motion og imod rygning. De højtuddannede er generelt hoppet med på sundhedsbølgen, som er kommet ind over landet. Derimod nægter de lavtuddannede at ændre livsstil, velvidende det kan gå ud over deres livs kvalitet, sundhed og helbred.
’Det er ikke, fordi folk ikke ved, hvad der er sundt og usundt. Der er jo ikke en sjæl i Danmark, der for eksempel ikke ved, at det er usundt at ryge. Men sundhedskampagnerne og de gode råd preller altså af på mange og især lavtuddannede,’ siger Finn Diderichsen.
De lavtuddannede mangler ressourcer
En af de store tendenser til forskellen er, at de lavtuddannede mangler overskud til at lave livsstilsændringer. Overskud som indebærer jobsikkerhed, god økonomi og til tider psykisk overskud.
’Flere undersøgelser har vist arbejdsløse er mere stressede end højtuddannede i job, selv om de har mere travlt. Det handler blandt andet om, hvor mange muligheder og hvor stor indflydelse, som man føler, at man har over sit egen livssituation,’ siger Finn Diderichsen.
Markant forskel
Der er store forskel mellem helbredet og livsstilen imellem de to sociale klasser. Arbejderklassen som i denne artikel indebærer faglærte og ufaglærte personer såsom: sosu-assistenter, tømrere, lastbilchauffører og industriteknikkere har det faktisk noget værre end den højere middelklasse, som består af folk med videregående uddannelser eller akademikere, læger, gymnasielærere, ingeniører og skoleledere.
De højtuddannede mænd lever i gennemsnittet til de er 82 år, imens de lavtuddannede kun lever til de er 72 år. 13 procent af den høje middelklasse ryger, mens hele 35 procent af arbejderklassen ryger. 12.5 procent af arbejderklassen spiser frugt mindre end tre gange om ugen, hvor den høje middeklasse spiser det stort set hver eneste dag. 13 procent af arbejderklassen er for tykke, mens det kun er 5 procent af de højtuddannede, som er det. Hvis en familie i arbejderklassen går til læge 10 gange, så går den højtuddannede familie kun til læge 7½ gang.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: dr.dk