Et nyt projekt er skudt i gang for at organisere madspildet fra Danmarks supermarkeder, det burde nemlig blive doneret til landets hjemløse, i stedet for at blive smidt i skraldespanden. Det skriver Politiken.
Det skal være lettere for Danmarks supermarkeder at donere sit madspild til landets hjemløse, derfor starter projektet ’Overskudsmad’ til foråret, som er lavet af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.
I stedet for blot at kassere maden, skal virksomhederne skrive ind i et elektronisk system, hvad de ønsker at skille sig af med og hvornår det kan afhentes. Diverse organisationer i lokalområdet, som arbejder med socialt udsatte mennesker, kan læse disse opdateringer og hente maden.
’Vi vil skabe et simpelt og enkelt system, som skaber et netværk mellem lokale virksomheder og organisationer. For mange er det utroligt grænseoverskridende at gå ned til en købmand og bede om mad. Her skal vores projekt fungere som en storebror, der holder organisationerne i hånden og åbner nogle døre,’ siger projektleder på ’Overskudsmad’, Thomas Fremming.
Projektet vil på den måde være med til at bekæmpe madspild, sikre mad til herberger, kvindecentre, asylcentre og derudover også være med til at lave flere aktiviteter i samfundet, fortæller projektlederen. Han håber på, at organisationerne vil få flere frivillige til at hjælpe med at lave mad og at værestederne i fællesskab vil lave fællesspisninger.
’Organisationerne får en variation af forskellig mad, som kan frigive ressourcer og sætte gang i aktiviteter som for eksempel at holde en julefrokost. Jeg ser en masse positive muligheder i det her,’ siger han.
Fem byer vil teste projektet
I starten af foråret vil fem forskellige byer teste det nye velgørenhedsprojekt. Intil nu har Coop Danmark, Dansk Supermarked, Rema1000 og De Samvirkende Købmænd sagt ja til at teste det.
Hos Coop Danmark, har man savnet et projekt som dette, hvor man kan sikre sig, at maden går til et godt formål i stedet for at blive smidt ud.
’Vi vil selvfølgelig helst sælge vores varer, men det er dumt, hvis gode ressourcer ikke går til noget meningsfyldt. Og det hjælper det her projekt til. Så fungerer det i praksis, vil vi gerne være med til at teste det som et supplement til vores eksisterende indsats om at donere vores spild til mennesker, som har for lidt,’ siger Anna Lise Mortensen, som er ansvarlighedsdirektør i Coop.
Hun er dog lidt i tvivl, om det vil tage for meget tid at skulle registrere alle de kasserede varer, som projektet kræver.
’Hvis man bare kasserer fødevarer, skal man ikke registrere dem. Så det bliver ikke nemmere at donere varerne, hvis der ikke er tid. Det vil hjælpe, hvis man kunne registrere fødevarerne på en nemmere måde, og bare skrive en kasse med frugt og grønt i stedet for at optælle det mere præcist,’ forklarer hun.
Stop Spild Ad Mad mener, at supermarkederne burde registrere hvor meget de smider ud, for at sikre, at de ikke bestiller for meget af den pågældende vare næste gang. Det er en god måde at reducere madspild og spare penge på. Men det ser ud til, at det er tiden, som presser de ansatte i detailbranchen.
’I de bedste af alle verdner ville vi også gøre det på den måde. Men der er hård konkurrence i detailbranchen og derfor få ansatte, der både sidder ved kassen, gør rent og fylder op. Der er ikke tid til mange flere aktiviteter,’ siger Anna Lise Mortensen.
Befolkningen stemmer for, at maden skal doneres
Projektlederen hos Stop Spild Af Mad, Thomas Fremming, har mærket en kæmpe opbakning for projektet. Også fra landets befolkning.
Det viser en undersøgelse, som Stop Spild Af Mad har lavet i samarbejde med Analyse Danmark.
I undersøgelsen blev der spurgt 991 danskere, om de mente, at supermarkedernes madspild burde blive doneret til hjemløse eller ej. Cirka ni ud af ti mente, at maden burde blive doneret. Dette svar blev givet på tværs af landet, fra mennesker med forskellige politiske tilhørsforhold og fra befolkningsgrupper med forskellige økonomiske styrker.