Dansk Energi er yderst skuffet over EU’s regeringsledere, som slet ikke går langt nok med sine energi- og klimamål. Det vil gå ud over de danske virksomheder som arbejder inden for energieffektive løsninger for udlandene. Erhvervsorganisationen DI er tværtimod generelt set tilfreds med den nye klimaaftale.
Der var slet ikke nok energi i EU’s regeringschefer mener Dansk Energi, da EU igår aftes lavede den nye klimaaftale der skal gælde frem til 2030. Dansk Energi, som elselskabernes interesseorganisation er dog stolt over Danmarks indsats i kampen for et mere miljøvenligt kompromis.
Dansk Energi er skuffet
Den danske regering har gjort et godt stykke arbejde, og der er ingen tvivl om at mødet har taget på alle kræfter. Selvom Dansk Energi godt kan se besværlighederne, kan de ikke lade være med at være med at hænge en smule med næbet.
‘Der er ingen tvivl om, at aftalen har været svær politisk balancekunst, som ikke mindst den danske regering har gjort et stort stykke arbejde for at trække i den rigtige retning. Men trods det, at vi fik en aftale, så tipper det mod en skuffelse, som vi nu skal få det bedste ud af,’ siger Anders Stouge, som er vicedirektør i Dansk Energi.
Den nye klimaaftale omfatter at alle EU’s lande skal udlede minimum 40 procent CO2 i år 2030. Derudover skal landene få 27 procent af deres energi fra vedvarende energikilder, hånd i hånd med energieffektiviteten som skal løftes op imod 27 procent.
Danske virksomheder står for skud
Dansk Energi havde ellers drømt om at lave bindende mål for vedvarende energikilder på minimum 30 procent, sammen med endnu et bindende mål med forhøjet energieffektivitet på over 30 procent i 2030.
Eftersom målene blev lavere end Dansk Energi kunne have håbet på, betyder det at de danske virksomheder som laver energieffektive løsninger til udlandet, muligvis vil komme til at bløde.
‘Det er lidt af en mavepuster, at man sænker målet for mere effektiv anvendelse af energien. Det indsnævrer ikke bare det danske potentiale for eksport af energieffektive løsninger men også for ambitionen om, at EU skal være mere uafhængig af import af energi. Og også procentsatsen for vedvarende energi peger på, at det bliver næsten som business as usual,’ forklarer Anders Stouge.
Tilfredshed hos DI
Erhvervsorganisationen DI er generelt tilfredse med gårdagens fangst. De har enkelte medlemmer, der som Dansk Energi er bekymredede for den nye målsætning, men generelt er der tilfredshed at finde i organisationen. DI beskriver den nye klimaaftale som ambitiøs og konkurrencemæssigt realistisk.
DI påpeger dog, at de også havde forventet strammere klimamål fra EU’s ledere, men at denne aftale er god for de danske virksomheder.
‘Der er fortsat tale om en ambitiøs aftale, som vil være til stor gavn for dansk erhvervsliv. Danske virksomheder er blandt de bedste til at producere med et lavt energiforbrug, og vi har en global styrkeposition inden for energibesparende teknologier og vedvarende energi. Det er alle sammen løsninger, der kan bidrage til en øget grøn omstilling i både Danmark og i resten af Europa,’ forklarer Karsten Dybvad, administrerende direktør for DI.
Kilde:
http://www.politiko.dk/nyheder/dansk-energi-er-skuffet-over-eus-nye-klimaaftale