Laks med blomkål

Fisk kan have det røde økologimærke, MSC- eller ASC-mærket. Fisk indeholder sunde fiskeolier og vitaminer, men konventionelt fiskeri har konsekvenser for miljøet, din sundhed og fiskenes dyrevelfærd. Overforbrug af antibiotika hos konventionelt opdrættede fisk kan forurene vandmiljøet og gøre bakterier antibiotikaresistente, og der kan være rester af sprøjtemidler i fiskenes foder. Konventionelle, vilde fisk kan blive overfisket, så bestande bliver truet eller uddør. Vil du træffe et mere bæredygtigt valg, skal du kigge efter 3 mærker, når du køber fisk.

Disse mærkerne stiller blandt andet krav til fiskenes levevilkår og miljøet. Her får du hjælp til at kende forskel på mærkerne.

Laks med blomkål

 4 personer

  30 minutter

Ingredienser

  • 4 vildlaksefileter (450 g)
  • 1 blomkål
  • 1 løg
  • 1½ spsk neutral kokosolie
  • 0,5 tsk friskhakket chili
  • 1,5 tsk karry
  • 1 tsk friskhakket ingefær
  • 2,5 dl vand
  • 1 dl kokosmælk
  • 2 tsk salt
  • 1 knsp peber
  • Saften af ½-1 lime
  • ½ bundt frisk koriander eller persille
  • 300 g brune ris

Fremgangsmåde

  1. Kog risene og skær blomkålen i små buketter.
  2. Halver løget, og snit det i tynde skiver. Steg det mørt og let gyldent i 1 spsk neutral kokosolie i ca. 4 min. ved jævn varme.
  3. Tilsæt blomkål, og steg nogle min. længere.
  4. Tilsæt chili, karry og ingefær, og rist ved svag varme i yderligere 1 min. 
  5. Hæld vand ved og damp grøntsagerne i 8-10 min. til de er let møre, hæld kokosmælk ved, og kog godt igennem i nogle minutter.
  6. Krydr med salt, peber, limesaft og evt. lidt ekstra chili og revet ingefær.
  7. Pynt med friske krydderurter.
  8. Pensl laksestykkerne med ½ spsk olie, og grill eller steg dem i 3-4 min. på hver side. Krydr med lidt salt og peber.
  9. Anret med laksestykkerne oven på blomkålen, og server med ris og fuldkornsflute.