Aspartam kontroversen
Aspartam ( E-951 ) er et af de mest populære kunstige sødestoffer, der er tilgængelige på markedet. Faktisk er der gode chancer, for at du eller nogen du kender har indtaget en aspartamholdig kost eller sodavand inden for de sidste 24 timer.
Mens sødemidlet forbliver populært blandt mange, står det også overfor en del kontroverser de seneste år. Mange modstandere har hævdet, at aspartam faktisk er dårligt for dit helbred. Der er også tvivl om de langsigtede konsekvenser af aspartamforbruget.
Desværre, mens der er udført omfattende test på aspartam, er der stadig ikke enighed om, hvorvidt aspartam er “dårligt” for dig.
Hvad er aspartam?
Aspartam er et ikke-kalorisk sødemiddel, der blev opdaget i 1965 af den farmaceutiske multinationale GD Searle og Company, da kemikeren arbejdede med aminosyrer til behandling af mavesår. Tilfældigvis slikkede han sig under arbejdet på sin finger og bemærkede en sød smag. Siden er aspartam blevet det mest udbredte sødestof i verden, fordi dets sødeprofil ligger tæt på sukker, og fordi det er billigt at producere.
I 1985 købte virksomheden Monsanto GD Searle og kommercialiseret aspartam gennem selskabet NutraSweet.
Aspartam bruges som erstatning for sukker i adskillige fødevarer som f.eks. desserter, frugtyoghurt, marmelade, slik, kager, marinerede sild, sennep, saucer, vitamin- og mineraltabletter, læskedrikke, øl, cider og snacks.
Ingredienserne af aspartam er asparaginsyre og phenylalanin. Begge er naturligt forekommende aminosyrer. Aspartinsyre fremstilles af din krop, og phenylalanin er en essentiel aminosyre, som du får fra fødevarer.
Når din krop behandler aspartam, er en del af den nedbrudt i methanol. Forbrug af frugt, frugtjuice, fermenterede drikkevarer og nogle grøntsager indeholder eller resulterer i methanolproduktion. Aspartam var fra 2014 den største kilde til methanol i den amerikanske kost. Methanol er giftig i store mængder, men mindre mængder er også bekymrende, når det kombineres med fri methanol på grund af forøget absorption.
Fri methanol er til stede i nogle fødevarer og skabes også, når aspartam opvarmes. Når Fri methanol indtages regelmæssigt kan det være et problem, fordi det bryder ned i formaldehyd, et kendt kræftfremkaldende og neurotoksin i kroppen.
Dr. Alan Gaby, MD, rapporterede i 2007 i Alternative medicine review, at aspartam, der findes i kommercielle produkter eller opvarmede drikkevarer, kan trigger til anfald og bør evalueres i svære tilfælde af anfald.
Aspartam godkendelser
En række reguleringsagenturer og sundhedsrelaterede organisationer stemmer til fordel for aspartam. Det er blevet godkendt af følgende:
- U.S. Food and Drug Administration (FDA)
- FN’s føde- og landbrugsorganisation
- Verdens Sundhedsorganisation
- American Heart Association
- American Dietetic Association
Thorhallur Halldorssons studie vakte så meget røre, at EU-Kommissionen pålagde Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA (European Food Safety Authority), at lave en videnskabelig vurdering af resultatet i foråret 2011.
I 2013 afsluttede Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) en gennemgang af mere end 600 datasæt fra aspartamstudier. Det fandt ingen grund til at fjerne aspartam fra markedet. Revisionen rapporterede ingen sikkerhedsproblemer i forbindelse med normalt eller øget indtag.
Morando Soffritti er læge og ph.d. og leder af det uafhængige italienske forskningsinstitut Ramazzini Institute, der forsker i kræft, og han udtaler:
“EFSA baserer sine vurderinger på studier, der er næsten 40 år gamle og i vid udstrækning sponsoreret af virksomheden bag aspartam; Searle, hvilket i øvrigt gælder 90 procent af alle studier af aspartam,” siger han
Morando Soffrittis egen forskning er derimod komplet uafhængig, understreger han og fortsætter:
“Vi har ingen interessekonflikter. Vores interesse består i at lave eksperimenter i den offentlige interesses tjeneste og præsentere de resultater, vi finder frem til. Og ud fra mine egne resultater og viden er jeg ikke i tvivl om, at aspartam er sundhedsskadeligt.”
Samtidig har kunstige sødestoffer en lang historie af kontrovers. Aspartam blev udviklet omkring den tid, FDA forbød kunstige sødemidler cyclamat (Sucaryl) og saccharin. Lab tests viste, at massive doser af disse to forbindelser forårsagede kræft og andre lidelser hos forsøgsdyr.
Mens aspartam faktisk er godkendt af FDA, har forbrugerforesøgerorganisationen Center for Science in the Public Interest nævnt adskillige undersøgelser, der tyder på problemer med sødestoffet, herunder en undersøgelse fra Harvard School of Public Health.
I 2000 besluttede National Institutes of Health, at saccharin kunne fjernes fra listen over kræftfremkaldende stoffer. Selvom cyclamat er tilgængelig i mere end 50 lande, sælges det ikke i USA.
Udvalg af produkter med aspartam
Når et produkt er mærket “sukkerfri”, betyder det normalt, at det har et kunstigt sødemiddel i stedet for sukker. Selvom ikke alle sukkerfrie produkter indeholder aspartam, er det stadig et af de mest populære sødestoffer. Det er bredt tilgængeligt i en række emballerede varer.
Nogle eksempler på aspartamholdige produkter omfatter:
- light / zero sodavand
- sukkerfri is
- frugtjuice med reduceret kalorieindhold
- tyggegummi
- yoghurt
- sukkerfri slik
Brug af andre naturlige sødestoffer kan hjælpe dig med at begrænse dit aspartam indtag. Men hvis du ønsker at undgå aspartam helt, skal du også sørge for at kigge efter det i emballerede varer. Aspartam er oftest mærket som; indeholder Aspartame, Nutrasweet, E-951 ,phenylalanine og det nye navn Amino-sweet!
Aspartams bivirkninger
Aspartam indeholder samme antal kalorier per gram som proteiner, der igen indeholder lige så mange kalorier som sukker. Men da aspartam er cirka 200 gange sødere end sukker, behøver man kun at bruge meget små mængder for at opnå en sød smag.
ADI (Acceptabel Daglig Indtagelse) for aspartam er fastsat til 40 mg dagligt per kilo kropsvægt. En liter sodavand sødet med aspartam må højst indeholde 600 mg aspartam.
En person, der vejer 60 kilo, kan drikke 4 liter sodavand med aspartam eller spise ca. 1 kilo slik med 2.000 mg aspartam/kg, før ADI bliver overskredet. Man skal dog huske, at mange andre dagligvarer også indeholder aspartam.
I følge anbefalinger fra FDA og EFSA er den acceptable daglige indtagelse (ADI)
( bemærk Morando Soffrittis udtalelser om EFSA og fakta at FDA har forbudt aspartam 2 gange tidligere ):
- FDA: 50 milligram pr. Kg kropsvægt
- EFSA: 40 milligram pr. Kg kropsvægt
En dåse af sodavand indeholder omkring 185 milligram aspartam. En person på 68 kilo ville skulle drikke mere end 18 dåser sodavand om dagen for at overskride FDA’s daglige indtag. Alternativt vil de have brug for næsten 15 dåser at overstige EFSA-henstillingen.
Imidlertid bør personer, der har en tilstand kaldet phenylketonuri (PKU) ikke anvende aspartam. Folk, der tager medicin til skizofreni, bør også undgå aspartam.
Hjernen
Blodhjernebarrieren er et system, der forhindrer giftige stoffer i at komme ind i hjernen. Nogle medicinske tilstande som diabetes, aldring og rygning gør denne barriere svækket. Desuden er denne funktion ikke udviklet, før du er 12 måneder gammel. De komponenter, der udgør aspartam, har relativt fri adgang til centralnervesystemet, for eksempel af fostre, der er fire gange mere følsomme for disse stoffer end voksne. Det er bevist, at uoprettelige hjerneskader kan forekomme inden for det første leveår som følge af kemikalier, der forgiftede mælk og krydsede blod-hjerne-barrieren.
De fleste kunstige sødemidler fungere som neurotoksiner, fordi de indeholder aspartam. Det kan ødelægge dine neuroner og dit centralnervesystem. Længere tids brug af kunstige sødemidler kan føre til neurologisk sammenbrud og hjerneblødninger.
Gravide og ammende kvinder
Brystmælk indeholdende aspartam kan passere til føtal hjernen. National Cancer Institute rapporterede i 1984 om stigning i hjernekræft og rygmarv hos børn, hvis mødre indtog aspartam under graviditeten. Der er grund til at tro, at aspartam også har andre virkninger på fostre. Det samme gælder for børn generelt, da de er mere følsomme end voksne.
Hovedpine og migræne
Der er en klar forbindelse mellem aspartam og hovedpine hos mennesker, der lider af migræne, især med langvarig indtagelse. Har du hovedpine, undgå aspartam.
Angst og depression
Da aspartam påvirker nervesystemet, bør det ikke være overraskende, at det har vist sig at være en medvirkende faktor i angst og depression blandt befolkningen. Og dem, der allerede har gener, synes at være mere udsatte for stærke reaktioner i forbruget af aspartam.
Gigt og osteoporose
Aspartam er mistænkt for at accelerere gigt og knogleskørhed, så det er ikke overraskende, at en af de hyppigste klager fra indtag af aspartam, netop er ledsmerter.
Epilepsi
US Airforce og US Navy advarer deres piloter mod at bruge selv små mængder som et stykke tyggegummi. De siger, at det kan forårsage epileptisk aktivitet, pludselige hukommelseshistorier, svimmelhed og gradvist synstab.
Alzheimers, Parkinsons og MS
Aspartam har vist sig at danne huller i hjernen hos rotter. Dr. H. J. Roberts siger, at han har haft mange patienter, der har symptomer på Alzheimers. De var forvirrede, glemmelige, kunne ikke tænke. Så snart de stoppede indtager af aspartam, forsvandt generne. Han mener, at aspartam spiller en væsentlig rolle i stigningen af Alzheimers patienter, fordi aspartam accelererer processen. Dr. Russel blaylock hævder i sin bog “excitotoxins: The Taste, that kills,” at aspartam kan bidrage til udviklingen af Parkinsons og multipel sklerose også.
Sammendrag af almindelige bivirkninger
Husk at reaktionerne på aspartam varierer fra person til person, og langtidsstudier ikke er udført. Vi ved heller ikke noget om virkningen af en blanding af forskellige sødestoffer.
Hovedpine, humørsvingninger, opkastning og kvalme, synsforstyrrelser, slagtilfælde, rystelser, træthed, usikker puls, svimmelhed, hallucinationer, mavesmerter og kramper, diarré, hukommelsestab, kløe.
Phenylketonuri
Mennesker med PKU har for meget phenylalanin i deres blod. Phenylalanin er en essentiel aminosyre, der findes i proteinkilder som kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Det er også et af de to ingredienser i aspartam.
Mennesker med denne tilstand kan ikke behandle phenylalanin korrekt. Hvis du har denne tilstand, er aspartam meget giftig.
Tardiv dyskinesi
Tardiv dyskinesi (TDS) antages at være en bivirkning fra noget medicin mod skizofreni. Fenylalanin i aspartam kan være årsag til de ukontrollerede muskelbevægelser fra TDS.
Andet
Anti-aspartam-aktivister hævder, at der er en forbindelse mellem aspartam og en lang række lidelser, herunder:
- kræft
- anfald
- hovedpine
- depression
- opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD)
- svimmelhed
- vægtøgning
- fødselsdefekt
- lupus
- Alzheimers sygdom
- multipel sklerose (MS)
Forskningen fortsætter for at bekræfte eller ophæve forbindelserne mellem disse lidelser og aspartam, men i øjeblikket er der stadig uoverensstemmende resultater i undersøgelser. Nogle forskningsrapporters øgede risiko, symptomer eller sygdomsacceleration, mens andre ikke rapporterede negative resultater med aspartamindtagelse.
Aspartamets virkninger på diabetes og vægttab
Når det kommer til diabetes og vægttab, er et af de første skridt mange mennesker tager, at skære tomme kalorier fra deres kostvaner. Dette inkluderer oftes sukker.
Ifølge et studie fra 2014 PLoS One blev rotter, der blev fodret med aspartam, generelt lavere i kropsmassen. En advarsel til resultaterne var, at disse samme rotter også havde mere tarmbakterier samt øget blodsukker. Denne stigning i blodglukose var også forbundet med insulinresistens.
Naturlige alternativer til aspartam
Kontroversen over aspartam fortsætter. Tilgængelige beviser tyder ikke på langsigtede negative virkninger, men forskning fortsætter. Før du skifter tilbage til sukker (som er højt i kalorier og ikke har næringsværdi), kan du overveje naturlige alternativer til aspartam. Du kan prøve at søde mad og drikkevarer med:
- honning
- ahornsirup
- kokossukker
- friske økologiske dadler
- frisk frugtjuice
- stevia blade
Selvom sådanne produkter faktisk er mere “naturlige” sammenlignet med kunstige versioner som aspartam, bør du stadig forbruge disse alternativer i begrænsede mængder!
Som sukker kan naturlige alternativer til aspartam indeholde mange kalorier med ringe eller ingen næringsværdi.
Aspartams udsigter
Den offentlig bekymring over aspartam er stadig voksende. Videnskabelig forskning har ikke vist nogen konsekvent bevis for skade, hvilket fører til accept for daglig brug.
På grund af kraftig kritik har mange mennesker taget skridt for at undgå kunstige sødestoffer helt og holdent.
Når det kommer til aspartam, er din bedste indsats – som med sukker og andre sødemidler – at forbruge det i begrænsede mængder eller endnu bedre overveje helt at fjerne det fra kosten.
Kilder:
- bergenhelse.no
- cancer.org/cancer/cancer-causes/aspartame.html
- cspinet.org/eating-healthy/chemical-cuisine#aspartame
- cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/cotstatementmethanol201102revjuly.pdf
- fda.gov/downloads/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm404344.pdf
- cdc.gov/nchs/data/databriefs/db109.pdf
- diet-studies.com/open/Gaby2007-open.pdf
- doi.org/10.1186/s12937-017-0278-x
- 10.1080/10408440701516184
- 10.1371/journal.pone.0109841
- onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2013.3496/epdfhttps://doi.org/10.1016/j.mehy.2015.06.025
- aspartam.dk/
- Den medicinske seer
Forfatter: Redaktionen på ecolove