Affald er et voksende problem, og det bekymre flere og flere mennesker. Nu med det stigende forbrug af elektronik, som ødelagte computere, mobiltelefoner og iPad’er, er håndteringen af elektronikaffald steget voldsomt de seneste år
Mange lande eksportere deres affald, hvilket i mange tilfælde bevirker at genanvendelsen og håndteringen ikke er til gavn for miljøet.
Måske har nogle forskere fra det amerikanske Rice Universitet og Det Indiske Videnskabsinstitut fundet løsningen, ved at skille elektronikskrottet ad, så man kan genanvende de værdifulde metaller og dele, for at forhindre det havner i miljøet.
Stoffer som kobber, plastik samt andre genanvendelige dele kan nemlig genbruges, men hvordan udskiller man dem fra enhederne?
Deres forslag til problemet er overraskende – man fryser simpelthen grejet til -119 grader og så knuser man det til nanostøv, så de enkelte dele kan udskilles og genbruges.
Ifølge Chandra Sekhar Tiwary, en af forskerne bag undersøgelsen, bliver elementerne i elektronikskrottet, ved meget lave temperaturer udskilt nemt. Teknikken er blevet testet, ved at nedkøle en dynge udtjente computermus, som gjorde det muligt at knuse dem i mikroskopiske partikler på 20-100 nanometers længde, og dermed dele de stoffer, musene var lavet af.
Materials Today, har netop offentliggjort undersøgelsen.
Forfatter: Redaktionen på ecolove