Fisk kan have det røde økologimærke, MSC- eller ASC-mærket. Fisk indeholder sunde fiskeolier og vitaminer, men konventionelt fiskeri har konsekvenser for miljøet, din sundhed og fiskenes dyrevelfærd. Overforbrug af antibiotika hos konventionelt opdrættede fisk kan forurene vandmiljøet og gøre bakterier antibiotikaresistente, og der kan være rester af sprøjtemidler i fiskenes foder. Konventionelle, vilde fisk kan blive overfisket, så bestande bliver truet eller uddør. Vil du træffe et mere bæredygtigt valg, skal du kigge efter 3 mærker, når du køber fisk.
Disse mærkerne stiller blandt andet krav til fiskenes levevilkår og miljøet. Her får du hjælp til at kende forskel på mærkerne.
Ovnbagt laks og tigerrejer
4 personer
1 time
Ingredienser
- 1 mellemstore løg
- 2 fed hvidløg
- 2 cm stykke frisk ingefær
- 1 friske røde chilier, uden kerner
- 1/2 stort bundt frisk koriander, blade plukket
- 1/2 rød peber, uden kerner
- 1/2 gul peber, uden kerner
- 1/2 tsk brun sennep frø
- 1/2 tsk bukkehorn frø
- 1/2 tsk fennikelfrø
- 1/2 håndfuld karryblade
- 6-800 g laks
- Havsalt
- Friskkværnet sort peber
- Olivenolie
- 100 g cherry tomater
- 8 pillede tigerrejer
- 400 ml kokosmælk
- 2 citroner
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 160ºC .
- Skræl og skær løget, hvidløg og ingefær fint.
- Fint skær chili og koriander, herefter skær peberfrugter fint.
- Tag et ovnfast fad og sæt på komfuret over medium varme og tilsæt en god stænk af olivenolie, krydderier og karry blade. Steg i 2 minutter, tilsæt derefter de hakkede grøntsager, hvidløg og koriander.
- Steg i ca 15 minutter, eller indtil de er bløde og gyldne, under jævnlig omrøring.
- Placer laksen i fadet, skindsiden nedad. Dryp med olivenolie, derefter forsigtigt drej laks med skindsiden op og placere fadet i ovnen i omkring 20 minutter, eller indtil laksen er næsten kogt igennem.
- I mellemtiden del tomater i kvarte og del rejerne ved omhyggeligt at køre en skarp kniv ned på bagsiden af hver enkelt og flad dem ud.
- Fjern fadet fra ovnen og sæt ovnen på gril funktion.
- Træk forsigtigt skindet af laksen og læg den på et stykke sølvpapir.
- Rør tomater, rejer, kokosmælk og citronskal og saft fra 1 citron i fadet og lad det forsigtigt simre på kogepladen over en middel til lav varme, indtil rejerne er kogt igennem.
- I mellemtiden, placeres skindet i ovnen i 5 minutter, eller indtil skindet er dejligt sprødt – det går hurtigt, så holde et vågent øje med den.
- Når du er færdig, skal du forsigtigt fjerne det fra under grillen og sæt til afkøling.
- Brug en stor ske til at bryde laksen i store bidder.
- Smag saucen til med salt, peber og pres citronsaft over.
- Derefter bræk skindet i mindre stykker, og drys sammen med korianderblade og server med masser af citron både.