Flere repræsentanter fra verdens mest øko-ambitiøse nation gæster i denne uge Danmark for at se dansk økologi og for at indlede udviklingsarbejdet frem mod 100 procent økologisk landbrug i Bhutan. Under deres ophold besøger de økologer i Lejre, Slagelse, Hvalsø og på Fyn. På torsdag mødes de med Lejre kommune for at høre mere om kommunens økostrategi.
Danmark har verdensrekord som det land, hvor folk køber flest økologiske fødevarer, imens må verdensrekorden som den mest øko-ambitiøse stat tilfalde Bhutan. I bjergstaten i Himalaya er den nationale målsætning 100 procent økologisk landbrug. Intet mindre.
I denne uge gæster de ambitiøse Bhutanesere Danmark for at se dansk økologi og indlede samarbejde om udvikling af økologisk landbrug i Bhutan. Bhutans svar på Danmarks Naturfredningsforening, Royal Society for Protection of Nature (RSPN), og Økologisk Landsforening indleder i den kommende uge et fælles udviklingsprojekt støttet af CISU (Civilsamfund i Udvikling), og i den forbindelse skal direktøren og to yderligere repræsentanter fra RSPN på inspirationstur rundt til danske, økologiske landmænd, virksomheder, køkkener og organisationer.
De skal blandt andet besøge Johanne (Hønsemutter) Schimming i Lejre, Skyttes Gartneri på Fyn, Krogagergård ved Fjenneslev, grønsagsproducent Erik Holst samt spisehuset i Hvalsø og øko-grossistvirksomheden Grøn Fokus i Slagelse. Derudover skal Bhutan-delegationen mødes med Danmarks Naturfredningsforening og Lejre Kommune og høre, hvordan de hver især arbejder med økologi.
Økologi som redskab til mere mad
80 procent af de 750.000 indbyggere i Bhutan er beskæftiget i landbruget, skønt kun tre procent af landets areal er opdyrkeligt på grund af det bjergrige landskab. Der er brug for at øge udbytterne på markerne for at opnå selvforsyning, indtjening og forbedrede levevilkår. Samtidig skal landbruget være økologisk og en del af strategien er at øge bøndernes viden om ressourceudnyttelse og bæredygtig dyrkning af jorden.
Derfor har Økologisk Landsforening og RSPN indgået et udviklingssamarbejde om at udvikle økologiske landbrug i Bhutan.
- Fra vores mangeårige udviklingsarbejde i navnlig østafrikanske udviklingslande ved vi, hvordan mere viden om økologisk jordbrug og ikke mindst vidensdeling blandt bønder, virksomheder og organisationer, fører til øget produktion, handel og indtjening både til den enkelte bonde, men også til familien og deres lokalsamfund. Det skal vi sammen med RSPN i gang med at rulle ud i Bhutan, siger Jesper Saxgren, næstformand i Ulandsudvalget, Økologisk Landsforening.
Da Bhutan for få år siden lancerede sin bæredygtighedsstrategi, tog Jesper Saxgren selv til landet for at etablere kontakt til folk og organisationer, som arbejder med natur og landbrug. Kontakter, der altså nu, munder ud i det første fælles landbrugsudviklingsprojekt mellem danske økologer og bhutanesiske bønder.
Kilde: Økologi.dk