Det handler om udnytter ressourcerne, producerer lokalt og belaster miljøet mindre. Ved at udnytte kaffegrums har virksomheden Beyond Coffee dyrket spisesvampen Østershatte.

Beyond Coffee har på en ladcykel drønet rundt til forskellige kantiner og restauranter for at hente økologisk kaffegrums til deres produktion af østershatte. Produktet bliver herefter solgt tilbage til restauranterne igen samt i deres egen butik.

Kaffegrums er fyldt med næringsstoffer og egner sig derfor særdeles godt til denne dyrkningsform.

Beyond Coffee er blevet stiftet af Tobias Lau som er direktør i innovationsvirksomheden Social Action og makkeren Thomas Harttung, der også er landmand og medstifter af Aarstiderne.

Tobias Lau mener at produktionsideen, om at Danmark skal innovere og Kina producere, er død. Det er tydeligt, at den måde vi producerer på i dag ikke er holdbar. Når vi ser på population, stiger den. Når vi ser på forbrug, stiger det. Når vi ser på CO2-udslippet, stiger det. Når vi ser på metangasudslippet, stiger det. Der er alle mulige tegn, der viser, at vi skal gøre et eller andet, for at det ikke går galt, siger han.

– Så det er heller ikke holdbart. Vi vil gerne introducere, at produktionen kommer tilbage i Danmark og er bæredygtig. Det er selvfølgelig af nød, men det er også af lyst, for jeg er sikker på, at det kan lade sig gøre, siger han.

Og så tror jeg, at vi mennesker basalt set er lavet til at bygge noget og har lyst til det, og det har vi måske glemt. Jeg kan mærke, at det ligger dybt i mig, og jeg tror også, at det ligger dybt i andre. Det er bare den gnist, man skal turde tænde, som jeg gerne vil være med til at skubbe videre med den her svampeproduktion, siger Tobias Lau.

At gøre en forskel

Svampefabrikken er et eksempel på en cirkulære økonomiske virksomhed hvor kaffegrums bliver til svampe. Virksomheden har åbnet sine døre så folk kan komme ind og se produktionen.

-Det vil  inspireret og forhåbentligt være med til at ændre folks tankegang, udtaler Tobias Lau.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: DR