En kødfri trend har fundet vej til danskerne, men på trods af at vi spiser mindre kød end for to år siden, er det stadig et emne der kan dele befolkningen.
Vi har efterhånden hørt det en del gange: køerne ødelægger klimaet, der er antibiotika i svinekødet, og grøntsager er rigtig sunde. Og det har fået indflydelse på vores spisevaner.
Mere end hver fjerde dansker har i de seneste to år skåret ned på kødforbruget, mens hver sjette forventer at skære ned på kødforbruget i fremtiden. Det viser en undersøgelse fra YouGov, som understreger den kødfri bølge der er kommet til Danmark – en tendens som andre også har lagt mærke til.
”Det er helt klart en del af en større bevægelse, som vi kun har set starten på. Mange har et ønske om at spise mindre kød. Vi kan ikke helt måle det på forbruget endnu, men det vil ske på sigt. Det er en trend, der er kommet for at blive,” fortæller Jon Fuglsang, der er madsociolog fra Professionshøjskolen Metropol.
Nogle af årsagerne er, ifølge Jon Fuglsang, at vi er blevet mere miljøbevidste og nysgerrige på, hvordan dyrene har det. Det hjælper også, at vi fortsat bliver inspireret af asiatisk, afrikansk og mellemøstlig mad, hvor grøntsagerne fylder mest.
Kvinder og unge går forrest
Især kvinder har skåret ned på forbruget af kød i de seneste år, viser undersøgelsen fra YouGov.
Ifølge seniorrådgiver Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet er det ikke underligt.
”Typisk starter nye trends blandt unge i storbyen. De er ’firstmovers’. Og når det handler om sundhed, rykker kvinder før mænd,” siger hun.
Men der vil alligevel gå langt tid, før helt kødfrie dage bliver mainstream i Danmark, mener Sisse Fagt.
”Mange har stadig den opfattelse, at et godt varmt måltid består af kød, grønt og stivelse som kartofler. Danskerne har ikke taget rødbede- og selleribøffer til sig endnu, og der vil gå en rum tid, før vi lægger noget andet end spegepølse og leverpostej på rugbrødet,” fortæller hun, og det tyder på, at hun har ret.
En undersøgelse lavet af Søndagsavisen viser nemlig, at 34 procent af danskerne mener, at det er noget pjat at skære ned på kødforbruget.
For Jon Fuglsang handler det om, at danskerne er blevet mere fragmenterede i deres kostvaner.
”Nogle ønsker at spise mindre kød, mens andre stadig er meget konservative og holder fast i deres kødforbrug. Flere har påpeget, at danskerne har det med kød, som amerikanerne har det med våben. For kød står meget stærkt i den danske madkultur. Men vi begynder så småt at acceptere retter som velsmagende og rigtig mad, selvom der er mindre kød i, end vi normalt er vant til,” fortæller Jon Fuglsang.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk
Kilde: Søndagsavisen