Når du køber økologisk er du både med til at skåne dig selv, din familie, naturen og grundvandet for sprøjtegifte, mens de økologiske køer, grise og høns er sikret et godt dyreliv under åben himmel. Ved at mindske dit madspild kan du få råd til mere økologi – her er fire tips til hvordan.
Madspild er ikke bare spild af næringsstoffer. Det er også spild af penge. Ved at udnytte hele råvaren og bruge resterne kan du få råd til at prioritere økologien og købe flere gode kvalitetsvarer.
Det gælder om at være kreativ med madresterne, så de kan fungere som byggeklodser i nye retter. Her kommer fire idéer til hvordan dine madrester kan udnyttes til fulde.
Suppe for sjælen
I supper er det godt at bruge stokke af kål og broccoli, peberfrugt- og kartoffelrester, skræller af rodfrugter, ris, bulgur, pasta og friskost. Brug ristede brødrester som croutoner eller som knas oven på suppen.
Hold fast i rødderne
Grundigt vaskede skræller fra gulerødder og andre rodfrugter er gode i supper og gryderetter, som godt kan tåle at blive kogt igennem. Eller rist skrællerne på en bageplade i ovnen med lidt olie og salt og brug dem som topping til suppe eller salat. Skær mindst muligt af gulerodstoppen – her kan spildet nedsættes fra hele 28 til 3 procent, viser erfaringer fra professionelle køkkener. Kogte og stegte kartoffelrester er rigtig gode i farsretter, grøntsags-bøffer, linse-bøffer. Kogte kartofler kan endda komme med i brødbagningen.
Mere smag
Stilken af for eksempel persille, dild og koriander smager af lige så meget som selve krydderurten. Hak stilkene og brug dem for eksempel i hjemmerørt pikant-friskost eller som ekstra smagsgiver i salater eller supper. Kedelige peberfrugter fungerer også godt i supper og saucer. De grønne porretoppe kan snittes og fryses ned, og senere knuses og bruges i for eksempel pandekager, fars- og æggeretter.
Brød af madrester
Når du bager brød kan der sagtens komme råkost eller finthakkede grøntsagsrester, supperester, ris, havregrød og endda opbagte sovse med i dejen. Og når det bagte brød begynder at blive tørt, kan det blødes op og bruges i nyt brød eller i frikadelle-fars – på den måde kan kødet strækkes lidt længere. Du kan også bruge brødet til rasp og croutoner.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk