Det er muligt at planterne undgår svampeangreb når landmanden sprøjter sine marker med svampemiddel, men op til 70% af sprøjtemidlerne ender ikke på planterne, men med at trænge ned i jorden. Nede i jorden bor regnormene og de arbejder konstant på højtryk for at blive fri for giften viser en ny dansk/fransk forskning.
Claudia Wiegand er lektor hos Biologisk Institut ved Syddansk Universitet og står i spidsen for forskningen sammen med Francoise Binet ved University Rennes i Frankrig.
Forsøget
I forsørget har man brugt og undersøgt en bestemt art af regnorme og testet dem på hvordan de reagere på et bestemt fungicid – et svampemiddel.
En portion regnorme blev hentet på en økologisk mark som har været dyrket uden sprøjtemidler i de sidste 20 år. En anden portion blev hentet fra en konventionelt dyrket mark hvor der i løbet af de sidste 20 år har været brugt fungicid. Derefter blev ormene sat ud på helt ren jord, for at sikre sig at regnormene havde det samme levebetingelser. I 14 dage fik de rigelig at spise samt havde den samme temperatur, hvor de efterfølgende blev sat ud på jord som var blevet behandlet med en bestemt mængde sprøjtemiddel. Til sidst blev forsøgene holdt op imod en kontrol gruppe til sammenligning.
Resultaterne
Resultaterne viste at der var en tydelig forskel på hvordan de 2 forskellige grupper af regnorme reagerede på sprøjtemidler. Det viser sig at regnormene som kommer fra fungicidsprøjtede marker har tilpasset sig livet i det noget giftigere miljø gennem mange generationer. De har nemlig udviklet en metode til at afgifte sig selv ved et højere stofskifte samt højere indhold af aminosyre og protein. Ormenes øgede energiforbrug gør at de også spiser mere, men det har sin pris. Forskningen viser at regnorme fra fungicidsprøjtede marker kun vejer halvt så meget som regnorme fra usprøjtede marker. Derudover tyder det også på at pesticider har en negativ effekt når det kommer til regnormenes evne til reproduktion.
Det antages også at der måske er 2-3 gange flere regnorme i økologisk dyrket jord. Dog er der en sandsynlighed for at andre parametre udover diverse sprøjtemidler kan påvirke regnormenes vækst og reproduktion, herunder tilgængeligheden af mad.
Der skal dog yderligere forskning til, for at kunne danne konkrete konklusioner, omkring eventuelle generelle mønstre ved brug af fungicider og pesticider.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk