Koncentrationen af sprøjtegiftrester i danske børns urin er alarmerende højt, konkluderer forskere på baggrund af en ny undersøgelse. De anbefaler derfor gravide kvinder og børnefamilier at spise økologisk.
En ny undersøgelse, som Miljøstyrelsen har betalt for og publicerer i dag, har fået alarmklokkerne til at ringe hos flere forskere. Undersøgelsen afslører en foruroligende høj mængde pesticidrester i urinen hos danske børn og deres mødre, siger flere forskere i miljømedicin.
”Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at et kommer til at skade den næste generations intelligens,” siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean til Altinget.
Og den mening står Philippe Grandjean ikke alene med. Lektor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Helle Raun Andersen er medforfatter til rapporten, og tager ligeledes resultatet særdeles alvorligt.
”Vi har målt ret høje koncentrationer i danskernes urin. Og det er bekymrende, fordi vi mistænker, at de her stoffer skader børns hjerner,” fortæller hun til Altinget.
Undersøgelsen viser, at 90 procent af forsøgspersonerne har spor af pesticidrester i urinen. Koncentrationen er især størst hos børn fra velstillede familier, som bor i de store byer.
I USA har undersøgelser koblet den høje koncentration af sprøjtegiftrester med en skadelig udvikling af børns hjerner, herunder en øget risiko for udvikling af ADHD.
De fleste af de undersøgte sprøjtemidler er ulovlige at benytte i Danmark. Derfor vurderer forskerne, at pesticidresterne må stamme fra importeret frugt og grønt.
Og selvom EU allerede sætter grænser for, hvor stor koncentrationen af pesticidrester i fødevarer må være, mener Helle Raun Andersen at undersøgelsen skal tages alvorligt.
”Danmark bør presse på for at få sat EU’s grænseværdier ned, så de undersøgte pesticider bliver udfaset,” siger hun.
Philippe Grandjean er enig, og anbefaler alle gravide kvinder at købe økologisk, indtil de undersøgte pesticider er udfaset – eller i det mindste begrænset så meget, at der ikke længere kan spores rester i fødevarerne.
”Jeg er ikke overbevist om, at det altid er trygt at spise frugt og grønt fra udlandet. Så jeg vil anbefale børnefamilier og særligt gravide at spise økologisk. Eller dansk,” slutter Helle Raun Andersen.
Specialkonsulent hos Miljøstyrelsen Susanne Hougaard Bennekou ser dog ingen grund til panik.
”De her stoffer er reguleret hårdt med lave grænseværdier. Og vi mener ikke, at den nuværende eksponering er problematisk,” siger hun til Altinget, og understreger at man ikke skal lægge for meget i de amerikanske undersøgelser.
Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk